PSV heeft na twee gelijke spelen op rij in de Eredivisie weer gewonnen. De landskampioen was met 3-1 te sterk voor ADO Den Haag, mede dankzij twee doelpunten van Luuk de Jong.

Door de overwinning komt nummer drie PSV op drie punten van koploper Feyenoord. Ajax volgt op twee punten van de Rotterdammers. Beide ploegen komen zondag nog in actie. ADO heeft slechts vier punten meer dan hekkensluiter Roda JC.

Bij PSV stonden de broers Siem en Luuk de Jong weer in de basis. Luuk de Jong werd woensdag in de Champions League tegen Atletico Madrid gepasseerd, terwijl Siem de Jong vanwege een kuitblessure bijna anderhalve maand ontbrak.

Door afwezigheid van Jetro Willems (hersenschudding) en Joshua Brenet (enkelblessure) stond Hector Moreno als linksback opgesteld. Daniel Schwaab stond daardoor centraal achterin in de basis.

PSV had aanvankelijk weinig te duchten van ADO en kwam na twaalf minuten op voorsprong. Gaston Pereiro schoot een strafschop binnen, nadat hij zelf was gaan liggen na een duwtje van Tyronne Ebuehi. Het was pas de eerste benutte penalty voor de Eindhovenaren van dit seizoen, na vier eerdere missers.

Luuk de Jong

De thuisploeg had voor rust nog uit kunnen lopen naar een 2-0 voorsprong. Santiago Arias schoot na een goede actie aan de rechterkant van het veld over, terwijl Bart Ramselaar vlak voor rust over kopte.

De 2-0 viel vlak na de hervatting alsnog. Luuk de Jong werkte een hoekschop binnen, al had het er alle schijn van dat de bal daarbij via zijn arm in het doel belandde. De spits had liefst 905 minuten niet gescoord. Vijf minuten later werkte de spits ook de 3-0 binnen, door doelman Ernestas Setkus met een wippertje te verschalken.

Die riante voorsprong hield niet lang stand, want Tom Beugelsdijk bracht ADO uit een strafschop snel op 3-1. De verdediger mocht vanaf elf meter aanleggen, na een overtreding van PSV-doelman Jeroen Zoet op Gervane Kastaneer.

Ook PSV dacht twintig minuten voor tijd opnieuw een strafschop te krijgen, maar arbiter Björn Kuipers zag geen overtreding in de handsbal die ADO-verdediger Ebuehi maakte op de doellijn. Hij blokkeerde daarmee een schot van Luciano Narsingh, die even daarvoor het veld in was gekomen voor Siem de Jong.

Mike Havenaar verkleinde de achterstand van ADO nog bijna naar 3-2. De Japanse spits zag zijn kopbal zo'n tien minuten voor tijd echter via de binnenkant van de paal in de armen van Zoet stuiten. Omdat PSV het daarna wel best leek te vinden, bleef het bij 3-1.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie