NEC heeft zaterdag thuis gewonnen van FC Twente: 3-2. FC Groningen heeft een overtuigende zege geboekt op bezoek bij PEC Zwolle (0-4). Vitesse kon voor eigen publiek niet winnen van Excelsior. De Rotterdammers stonden al snel met 0-2 voor, maar moesten zich tevreden stellen met een punt: 2-2.

NEC boekte tegen FC Twente de derde overwinning van het seizoen en komt daarmee op vijftien punten. Twente blijft op twintig punten steken.

Jay-Roy Grot leidde de thuisploeg in de eerste helft naar een 2-0 voorsprong. De lange spits schoot na 27 minuten spelen de openingstreffer binnen en werkte acht minuten later via tegenstander Stefan Thesker het tweede doelpunt van de avond binnen.

Eredivisie-topscorer Enes Ünal gaf Twente vlak na de pauze de hoop op een punt. De Turk werkte zijn negende doelpunt van het seizoen binnen, nadat hij de bal via een verdediger van NEC zo voor de voeten had gekregen.

Dario Dumic schoot na een klein uur spelen echter de 3-1 binnen. De Deense verdediger worstelde zich los van Thesker en schoot via de binnenkant van de paal raak. Twente drong nog wel aan en kreeg enkele goede kansen op 3-2, maar stuitte telkens op doelman Joris Delle.

De Fransman was zo'n tien minuten voor tijd wel gepasseerd, toen de bal via zijn eigen verdediger Mikael Dyrestam over de lijn rolde. Dumic kon de bal net niet op tijd wegwerken, waardoor Twente op goedkope wijze op 3-2 kwam. De gelijkmaker bleef wel uit.

PEC Zwolle-FC Groningen

In Zwolle schoten de bezoekers uit de startblokken. Al binnen 45 seconden lag de bal achter doelman Mickey van der Hart. Simon Tibbling rondde knap af na een fraaie aanval van de Groningers.

Nog voor rust werd de marge verdubbeld. Een voorzet van Hans Hateboer werd achter standbeen binnen gewerkt door Tom van Weert. De spits bevond zich wel in buitenspelpositie, maar dat werd niet geconstateerd door de arbitrage onder leiding van Pol van Boekel.

De machteloze Zwollenaren konden daar maar weinig tegenover stellen en een kwartier voor tijd werd de marge zelfs drie. Albert Rusnak was het eindstation van een mooie aanval. Mimoun Mahi zorgde voor het toetje van de avond met een schitterend schot in de bovenhoek (0-4). Rusnak miste in blessuretijd nog een strafschop.

Zo nam FC Groningen op de ranglijst afstand van PEC. De equipe van trainer Ernest Faber staat tiende met zestien punten, drie meer dan het team van Ron Jans. De Zwollenaren staan nu zestiende, wat aan het einde van het seizoen play-offs betekent.

Vitesse-Excelsior

Vitesse blijft door het vijfde gelijkspel van het seizoen in de middenmoot staan. De Arnhemmers verzamelden zeventien punten in veertien duels. Dat zijn er drie meer dan Excelsior.

De gasten hadden in stadion Gelredome een uitstekende start. De Rotterdammers stonden al binnen een kwartier op een 0-2 voorsprong. Beide keren was Hachim Faik de maker van het doelpunt.

De middenvelder mocht al na zeven minuten volledig vrij opstomen, waarna zijn schot doelman Eloy Room te machtig was. De Vitesse-keeper werd zeven minuten later opnieuw geklopt door een schot van Faik, dat fraai wegdraaide in de verre hoek.

De thuisploeg kwam daarna ietwat gelukkig terug in de wedstrijd. De Rus Arshak Koryan werd in het strafschopgebied op de hakken gelopen door verdediger Jurgen Mattheij, waarna de bal op de stip ging. Ricky van Wolfswinkel faalde niet.

Dankzij twee invallers kwamen de Arnhemmers met nog zo'n twintig minuten te spelen op gelijke hoogte. Milot Rashica kwam er na een hoekschop van Excelsior razendsnel uit en bediende Adnane Tighadouini. Die speelde zich knap vrij en rondde goed af.

Opvallend genoeg was het daarna Excelsior dat op jacht naar een nieuwe voorsprong ging. Onder anderen invaller Mike van Duinen dook enkele keren gevaarlijk voor het doel van Room op, maar een treffer leverde dat niet op.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie