Uli Hoeness is vrijdagavond bij de ledenvergadering van Bayern München met overgrote meerderheid gekozen als nieuwe clubpresident. De 64-jarige oud-speler legde die functie tweeënhalf jaar geleden neer nadat hij veroordeeld was wegens belastingfraude.

Ruim 98 procent van de aanwezige leden stemde voor Hoeness. De 108 tegenstemmers werden uitgejouwd door de rest van de zaal.

"Dank jullie wel. Ik beloof dat ik u niet zal teleurstellen", reageerde Hoeness op zijn verkiezing. "Dat ik hier weer sta, dank ik aan twee families. Die van mij en die van Bayern. Bedankt voor deze tweede kans. Ik wil een verbinder zijn, een kameraad, een raadgever voor spelers en andere werknemers van deze club.''

De Duitser werd in maart van 2014 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar omdat hij de Duitse fiscus voor tenminste 28,5 miljoen euro had opgelicht. Direct na zijn veroordeling legde Hoeness zijn topfunctie in Beieren neer.

Hij verdween in juni 2014 achter de tralies, maar mocht een half jaar later overdag al naar buiten. Al snel liet Hoeness zich weer zien in het stadion van Bayern. Begin dit jaar kwam hij definitief op vrije voeten, toen de helft van zijn straf erop zat.

In augustus stelde Hoeness zich kandidaat voor het presidentschap van Bayern. Hij was de enige kandidaat voor de functie die tijdens zijn afwezigheid werd vervuld door Karl Hopfner. Hopfner had zich in eerste instantie ook kandidaat gesteld, maar trok zich terug na overleg met Hoeness.

Ovatie

De 64-jarige Hopfner, eerder jarenlang financieel directeur bij Bayern München, nam vrijdag afscheid. Hij werkte bij elkaar 33 jaar voor de Duitse club. Hopfner kreeg een staande ovatie van de ruim 7000 leden die naar de jaarvergadering waren gekomen.

Hoeness werkte na zijn spelersloopbaan ruim dertig jaar als manager bij de Duitse grootmacht en was tussen 2009 en 2014 voorzitter van de raad van toezicht, of president, bij Bayern.

De voormalig international van West-Duitsland keert nu terug als topman bij de 'Rekordmeister'. Samen met bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge zal hij de lijnen uitzetten bij Bayern München, dat zowel sportief als financieel gouden tijden beleeft.

De Duitse kampioen van de afgelopen vier jaar presenteerde een recordomzet van 626,8 miljoen euro, resulterend in een nettowinst van 33 miljoen.