Willem II heeft vrijdag een belangrijke zege geboekt in het degradatieduel met Go Ahead Eagles. De ploeg van Erwin van de Looi won in Deventer met 0-1.

Jari Schuurman was de gevierde man bij Willem II. De pas 19-jarige Feyenoord-huurling was vlak na rust met zijn eerste Eredivisietreffer goed voor de enige goal van de wedstrijd.

De Tilburgers boekten zo de derde overwinning van het seizoen en komen op veertien punten. Daarmee staat Willem II voorlopig twaalfde.

Nummer zeventien Go Ahead Eagles heeft vijf van zijn laatste zes competitieduels verloren en blijft op elf punten staan. Hekkensluiter Roda JC heeft tien punten en gaat zondag op bezoek bij Sparta Rotterdam.

Angst

De angst om niet te verliezen regeerde zeker in de eerste helft in de waterkoude Adelaarshorst. Er vielen twee kansjes te noteren, eerlijk verdeeld over de teams.

Na een minuut verslikte centrale verdediger Jordens Peters van Willem II zich in de bal en rechteraanvaller Jarchinio Antonia. Die kon vanaf de achterlijn voorgeven, maar Randy Wolters kon net niet bij de bal.

Thom Haye kreeg 29 minuten later alle gelegenheid op een meter of twintig van het Go Ahead-doel vrij uit te halen. De linkerspits van Willem II knalde de bal echter hoog de tribunes in.

Schuivertje

De rust was amper voorbij, of het was wel raak voor de bezoekers. Haye stuurde Schuurman de diepte in. De basisdebutant, die de voorkeur had gekregen boven de ervaren Erik Falkenburg, stuitte in eerste instantie op doelman Theo Zwarthoed; zijn tweede poging, een droog schuivertje, betekende de 0-1.

Voor Schuurman was het zijn tweede treffer binnen een week tegen Go Ahead. Hij scoorde ook tijdens het treffen van Jong Willem II met de Overijsselse beloften.

Schuurman stond binnen tien minuten opnieuw aan de basis van een goede aanval over de linkerkant. Funso Ojo mocht na zijn bekeken pass aanleggen, maar schoot veel te zacht in.

De dreiging van een 0-2-achterstand verleidde coach Hans de Koning tot het inbrengen van twee aanvallers: Leon de Kogel en Sam Hendriks. Eagles kroop weliswaar wat meer uit de schulp, veel effectiever werd het spel niet.

Stormram Sander Fischer was het dichtst bij de gelijkmaker, maar de kopbal van de verdediger werd van de lijn gehaald door Willem II-verdediger Pelé van Anholt.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand van de Eredivisie