Hakim Ziyech heeft vrijdag de training hervat bij Ajax, maar het is twijfelachtig of de middenvelder fit genoeg is voor de uitwedstrijd van zondag tegen sc Heerenveen.

De afgelopen dagen was Ziyech ziek. Hij trainde niet en miste het Europa League-duel van donderdag met Panathinaikos. De Amsterdammers wonnen in de Arena met 2-0.

"Hakim is goed ziek geweest, hij is behoorlijk wat kilo's afgevallen", vertelde trainer Peter Bosz na de training op zijn wekelijkse persconferentie. "Hij heeft vandaag maar een deel van de training meegedaan, dat was ook afgesproken. Zaterdag besluiten we of Hakim kan spelen."

De 23-jarige Marokkaan is niet het enige twijfelgeval voor de wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion. Ook over Riechedly Bazoer en de van een blessure herstelde Jaïro Riedewald wordt zaterdag pas besloten of ze tot de selectie behoren. 

Bazoer

Bazoer ontbrak in de selectie voor de wedstrijd tegen Panathinaikos, omdat trainer Bosz vond dat hij zich onprofessioneel had gedragen.

De zesvoudig Oranje-international was vorig weekend ziek en miste daardoor de wedstrijd tegen NEC (5-0 winst). Maandag wilde hij meteen weer aansluiten bij de groepstraining, maar Bosz wilde dat hij zich eerst bij de medische staf zou melden en apart zou trainen. Dat wilde Bazoer niet.

"Zaterdag beslissen we of hij meegaat naar Heerenveen", vertelde Bosz. "Riechedly is onlangs natuurlijk ook nog ziek en geblesseerd geweest."

El Ghazi

Anwar El Ghazi zal er tegen Heerenveen waarschijnlijk voorlopig voor het laatst niet bij zijn, omdat hij na een aanvaring met Bosz tot 1 december met Jong Ajax speelt en traint. Veel andere spelers die niet kunnen rekenen op een vaste basisplaats, kregen donderdag tegen Panathinaikos weer speeltijd.

Bosz was blij met het spel van zijn 'tweede keus' tegen de Grieken. "Kenny Tete speelde bijvoorbeeld een goede wedstrijd", zei de trainer over de rechtsback die de tweede goal maakte.

"Het was mooi om de pure blijdschap na zijn doelpunt te zien. Hij heeft weer laten zien dat hij het niveau aankan, en zo waren er meer jongens. Het spel was uitstekend en dat moet het zondag weer zijn tegen Heerenveen."

De wedstrijd tussen Ajax en Heerenveen begint zondag om 14.30 uur in het Abe Lenstra Stadion en staat onder leiding van arbiter Danny Makkelie. Op papier is het een topper, want de ploeg van trainer Jürgen Streppel staat vierde. Ajax is de nummer twee, met twee punten achterstand op koploper Feyenoord.