Donny van de Beek voelt er niets voor om in de winterstop op huurbasis te vertrekken bij Ajax, hoewel hij dit seizoen vooralsnog weinig speeltijd krijgt in de Arena.

De 19-jarige middenvelder van de Amsterdammers mocht donderdagavond tegen Panathinaikos (2-0) eindelijk weer eens in de basis beginnen en werd dankzij een sterk optreden uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Hoewel hij minder vaak aan de bak komt dan vorig seizoen, wil Van de Beek blijven wachten op zijn kans. "Een verhuur is voor mij geen optie, ook niet in de toekomst. Ik heb daar geen goed gevoel bij", is hij duidelijk. "Ik wil hier de kans krijgen en die wacht ik af, dan komt het vanzelf."

"Het seizoen is nog lang en er zullen nog kansen komen waarop ik me kan laten zien. Al is het wel moeilijk. Vorig jaar zat ik altijd bij de selectie. Dit seizoen wat minder, maar op een gegeven moment moet je het van je af zetten. Ik moet het laten zien, ook bij Jong Ajax."

Van de Beek neemt trainer Peter Bosz wat dat betreft niets kwalijk. "De jongens die er nu in staan doen het ook goed, dus hij heeft geen aanleiding om het elftal te wijzigen", is hij reëel. "De trainer vindt me een goede voetballer en is tevreden over me, maar er zijn jongens gehaald die het ook goed doen."

Ajax-aanvoerder Davy Klaassen is belangrijk voor Van de Beek, die soms wel moeite heeft met het geringe aantal speelminuten. "Met Davy praat ik veel over mijn situatie, daar heb ik veel aan. Hij zegt dat ik rustig moet blijven en op mijn kans moet wachten. Hij heeft het zelf natuurlijk ook meegemaakt toen hij jonger was."

Spannend

In aanloop naar de wedstrijd tegen Panathinaikos, waarin trainer Bosz veel jonge spelers een kans gaf, praatte Van de Beek veel met leeftijdsgenoot Abdelhak Nouri, die net als basisspeler Matthijs de Ligt en invallers Pelle Clement en Frenkie de Jong zijn Europese debuut maakte.

"Ik had het zelf natuurlijk al eens vaker meegemaakt", aldus Van de Beek. "Voor Appie was het ook pas de tweede keer dat hij in de basis mocht beginnen, dus dat was best een beetje spannend voor hem."

"We liggen altijd samen op de kamer en we praatten erover. Leuk voor hem dat hij nu zijn eerste Europese wedstrijd heeft gespeeld. We hebben ervan genoten."

Van de Beek, die tegen de Grieken twee keer dicht bij een doelpunt was, vindt dat Ajax trots mag zijn op zichzelf. "In de eerste twintig minuten liep het wat stroef en waren we zoekende, maar daarna pakten we het goed op. Het doelpunt van Lasse Schöne kwam op een lekker moment. We hebben er een mooie avond van gemaakt."

Ajax hervat zondagmiddag de competitie met een uitwedstrijd tegen nummer vier sc Heerenveen. De Amsterdammers staan zelf tweede met twee punten achterstand op koploper Feyenoord.