Ajax heeft donderdagavond in de groepsfase van de Europa League de vierde overwinning in vijf duels geboekt, waardoor de Amsterdammers de eerste plaats niet meer kunnen verspelen. Panathinaikos werd in de Arena met 2-0 opzij gezet.

Gelegenheidsaanvoerder Lasse Schöne opende vlak voor rust de score uit een vrije trap. Vroeg in de tweede helft tilde Kenny Tete de score met een schuiver naar 2-0. Eerder dit seizoen werd Panathinaikos in Griekenland al met 1-2 verslagen.

Ajax was al zeker van de volgende ronde. Trainer Peter Bosz koos er daarom voor om een aantal spelers rust te geven. De basiself van de Amsterdammers was op liefst acht plaatsen gewijzigd. In groep F van de Europa League leidt Ajax met dertien punten uit vijf wedstrijden. Panathinaikos, dat slechts een punt heeft, kan door de nederlaag een plek in de knock-outfase vergeten.

Celta de Vigo en Standard Luik speelden met 1-1 gelijk en hebben allebei zes punten, waardoor de strijd om plaats twee nog open ligt. Standard is op donderdag 8 december in Luik de laatste tegenstander van Ajax in de groepsfase. Celta gaat tegelijkertijd op bezoek bij Panathinaikos in Athene.

Overwicht

In de beginfase van de wedstrijd tegen Panathinaikos had Ajax een licht overwicht, maar meer dan een handvol dreigende vrije trappen en hoekschoppen leverde dat niet op voor de ploeg van trainer Bosz.

De eerste echt kans viel pas in de 27e minuut te noteren en was voor de bezoekers. Heiko Westermann verspeelde onhandig de bal, waardoor Victor Ibarbo doorbrak. Vanuit een moeilijk hoek trof hij de paal.

In het vervolg van de eerste helft viel er lange tijd weinig te genieten in de Arena. Ajax werd slordiger en kwam niet tot kansen, maar Panathinaikos bleek evenmin bij machte om het doelman André Onana moeilijk te maken.

Op slag van rust kwam de thuisploeg toch op voorsprong. Nadat Vaclav Cerny al een keer gevaarlijk was geweest met een schot was het Schöne die de ban brak. De Deen vond uit een vrije trap de verre hoek.

Ontlading

Na rust zat Ajax al snel op rozen. Tete, die doorgaans genoegen moet nemen met een reserverol achter rechtsback Joël Veltman, veroverde de bal en vond het net met een droge knal vanaf de rand van het strafschopgebied. De treffer leidde zichtbaar tot ontlading bij de verdediger.

Na de 2-0 hadden de Amsterdammers weinig meer te duchten van Panathinaikos, dat leek te berusten in de Europese uitschakeling. Ajax combineerde er bij tijd en wijle lustig op los en kreeg via Donny van de Beek en Mateo Cassierra kansen op meer.

Trainer Bosz bracht jongelingen Pelle Clement en Frenkie de Jong in de ploeg, die net als basisspelers Matthijs de Ligt en Abdelhak Nouri hun Europese debuut maakten voor Ajax. De 30-jarige Schöne was één van de spelers die werd gewisseld, waardoor de gemiddelde leeftijd van de Amsterdamse ploeg zakte naar 20,8 jaar.

Ajax, met basisspeler Westermann (33) als veruit de oudste speler nog in de ploeg, bleef ook in de slotfase domineren. Echte kansen leverde dat niet meer op. Van de Beek was met een schot van afstand nog wel een keer dichtbij.

Bekijk de uitslagen, het programma en de standen in de Europa League