Het Spaanse openbaar ministerie heeft woensdag twee jaar celstraf geëist voor Neymar, maar de aanvaller van FC Barcelona zal die straf niet hoeven uitzitten.

De 24-jarige Neymar moet voor de rechter verschijnen vanwege vermeende belastingfraude bij zijn transfer in 2013 van Santos naar FC Barcelona. Omdat gevangenisstraffen tot twee jaar volgens de Spaanse wet als een proeftijd in vrijheid doorgebracht mogen worden, zal Barcelona de Braziliaan niet hoeven missen.

Afgelopen zomer werden Lionel Messi en zijn vader al veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf wegens belastingontduiking.

In Spanje wordt al jaren onderzoek gedaan naar de transfer van Neymar. FC Barcelona bleek veel meer te hebben betaald dan de 57 miljoen die het aanvankelijk als transfersom noemde. Er bleken tientallen miljoenen extra te zijn overgemaakt naar een maatschappij waarvan Neymars vader eigenaar is.

De zaak kwam aan het licht na een klacht van investeringsmaatschappij DIS, die 40 procent van de transferrechten bezat en zich beklaagde over de inkomsten toen het werkelijke transferbedrag bekend werd.

Rosell

Ook voormalig FC Barcelona-voorzitter Sandro Rosell hangt een straf boven het hoofd. Het OM eiste woensdag voor de 52-jarige Rosell, die van 2010 tot 2014 preses was bij de Catalanen, nog een veel zwaardere straf. Hij hoorde vijf jaar gevangenisstraf als eis. Mogelijk moet Rosell daarom wel daadwerkelijk de cel in.

De aanklacht tegen huidig voorzitter Josep Maria Bartomeu werd ingetrokken. FC Barcelona moet waarschijnlijk wel een boete van 8,4 miljoen euro betalen.

Later op woensdag speelt Barcelona tegen Celtic zijn vijfde groepswedstrijd in de Champions League. In Glasgow is Celtic om 20.45 uur de tegenstander. Neymar behoort gewoon tot de selectie van de Spaanse kampioen.

Bekijk hier het programma, de stand en de uitslagen in de Champions League