Jorge Fossati dreigt met opstappen als bondsocach van Qatar. De Uruguayaan kan zich niet vinden in het plan van de Qatarese bond om genaturaliseerde spelers niet meer op te roepen.

"Ik heb gehoord dat er een plan ligt om genaturaliseerde spelers uit te sluiten en te kiezen voor jonge Qatarezen. Ik kan hier niks mee", zegt Fossati, die pas sinds september in dienst is als bondscoach van Qatar, tegen sportmagazine Doha Stadium Plus.

Het rijke Qatar, dat het WK van 2022 organiseert, heeft de afgelopen jaren tal van sporters overgehaald onder de vlag van het oliestaatje uit te komen.

Dat geldt ook voor het voetbal: ongeveer de helft van het nationale elftal bestaat uit spelers geboren in een ander land, onder wie de Braziliaan Rodrigo Tabata en de Uruguayaan Sebastian Soria. De bond wil daar echter nu van afstappen. Op de uitspraken van Fosatti heeft de bond nog niet gereageerd.

WK 2018

Als organisator zal Qatar automatisch meedoen aan het WK over zes jaar. Het land heeft bovendien nog een kleine kans op kwalificatie voor het WK 2018 in Rusland. Qatar staat op de vierde plaats in groep A van de Aziatische zone.

De nummer een en twee uit de groep plaatsen zich direct voor het toernooi en de nummer drie moet via play-offs een ticket zien te veroveren. Qatar deed nog nooit mee aan het WK.