Gianni Infantino hoopt dat video-arbitrage tijdens het WK 2018 in Rusland gebruikt zal worden. De FIFA-voorzitter was aanvankelijk geen groot voorstander van elektronische hulpmiddelen.

"Ik was eerst nogal sceptisch, omdat ik bang was dat de video-arbitrage grote impact zou hebben op de voortgang van de wedstrijd", zegt Infantino dinsdag in de Franse krant Le Parisien. "Maar tijdens de tests heb ik gemerkt dat dit niet het geval is."

"We zullen het aantal tests de komende twee jaar opvoeren en in maart 2018 nemen we een beslissing. Ik hoop dat de videoscheidsrechter voor het WK 2018 zijn intrede maakt."

Nederland is een van de landen waar dit seizoen wordt getest. Tijdens een bekerduel tussen Ajax en Willem II was Anouar Kali de eerste speler die op advies van een videoscheidsrechter tijdens een wedstrijd op het hoogste niveau uit het veld werd gestuurd.

Willem II-speler Kali krijgt rood door hulp videoscheidsrechter
Willem II-speler Kali krijgt rood door hulp videoscheidsrechter

48 landen

Infantino sprak onlangs de wens uit om het aantal WK-deelnemers in de toekomst uit te breiden naar 48 landen. De WK's in Rusland en Qatar in 2018 en 2022 worden nog met 32 landen gespeeld.

In Le Parisien gaat de Zwitser verder op zijn voornemen in. "Het WK is niet alleen een sportevenement. Het is iets groots op sociaal gebied. Het is de belangrijkste taak van de FIFA om het voetbal wereldwijd te ontwikkelen. Als een team zich voor het WK geplaatst heeft, dan is een land zes maanden lang in de ban van voetbal."

"Mij wordt vaak gezegd dat de kwaliteit van het WK zal lijden onder een groter aantal deelnemers", stelt Infantino. "Maar dan wijs ik op het WK 2014 waar Engeland en Italië werden uitgeschakeld door Costa Rica."

"We zullen hier in januari over beslissen. Op zijn vroegst spelen we op het WK in 2026 met 48 landen."

Van Basten

Met Marco van Basten en Zvonimir Boban heeft de wereldvoetbalbond onlangs twee prominente oud-spelers aangesteld die zich bezighouden met de ontwikkeling van het voetbal en de spelregels.

"Alles is in principe mogelijk", zegt Infantino. "We hebben de regel over de directe rode kaart bij het ontnemen van een scoringskans in het strafschopgebied onlangs aangepast. En er wordt getest met een vierde wissel in de verlenging van wedstrijden."

"Wat ik persoonlijk graag veranderd zou willen zien, is het protesteren tegen de scheidsrechter. We willen niet dat vijf spelers tegen één scheidsrechter staan te schreeuwen."

Mogelijk wijzigen ook de regels over buitenspel. "Tegenwoordig zijn er zeer geavanceerde GPS-systemen die we zouden kunnen gebruiken", oppert Infantino. "Wellicht is de buitenspelregel in de toekomst alleen van toepassing in het strafschopgebied."