De FIFA heeft maandag onder anderen Neymar en Lionel Messi genomineerd voor de Puskas Award, de prijs voor het mooiste doelpunt van het jaar.

De tien nominaties werden bepaald door Marco van Basten, Gabriel Batistuta en de Braziliaanse Marta.

Messi, die vorig jaar als tweede eindigde in de verkiezing en ook in 2010, 2011 en 2012 genomineerd werd, maakt kans op de prijs vanwege zijn fraaie vrije trap namens Argentinië in het Copa America-duel met de Verenigde Staten. (Bekijk de treffer van Messi)

Neymar is net als zijn ploeggenoot voor de vijfde keer genomineerd voor de Puskas Award. Deze keer dingt de Braziliaan van FC Barcelona mee met zijn treffer na een vlijmscherpe counter vorig jaar november in het competitieduel met Villarreal. De aanvaller won de prijs in 2011 voor een solo namens Santos. (Bekijk de treffer van Neymar)

Atletico Madrid-middenvelder Saul Ñíguez verdiende een nominatie voor zijn solo langs vier Bayern München-verdedigers in de halve finale van de Champions League. (Bekijk de treffer van Saul Ñíguez)

Spits Hal Robson-Kanu uit Wales maakt kans op de award vanwege zijn Cruijff-draai en schot in de lange hoek in de kwartfinale van het EK tegen België. (Bekijk de treffer van Robson-Kanu).

Gaspar

Ook genomineerd voor de Puskas Award zijn de halve omhaal van de Spaanse back Mario Gaspar in een oefenduel met Engeland (bekijk de treffer van Mario Gaspar), de halve omhaal van de Braziliaanse middenvelder Marlone in een Copa Libertadores-wedstrijd tegen Cobresal (bekijk de treffer van Marlone) en een fraai 'vliegend hakje' van de Fin Simon Skrabb in het Zweedse competitieduel tussen Gefle en Atvidaberg (bekijk de treffer van Skrabb).

De laatste drie kanshebbers zijn de Maleisiër Mohd Faiz Subri voor een vrije trap van een meter of 35 in de kruising (bekijk de treffer van Subri), de Zuid-Afrikaan Hlompho Kekana voor een schot van eigen helft over de keeper in een Afrika Cup-kwalificatieduel met Kameroen (bekijk de treffer van Kekana) en de Venezolaanse Daniuska Rodriguez voor een solo in het strafschopgebied tijdens het WK onder-17 (bekijk de treffer van Rodriguez).

Ronaldo

Vorig jaar ging de Puskas Award naar spits Wendell Lira van het Braziliaanse Goianesia voor zijn fraaie omhaal in de wedstrijd tegen Atletico-GO.

De prijs voor beste doelpunt van het jaar wordt net als alle andere jaarprijzen van de wereldvoetbalbond uitgereikt bij het FIFA-gala in Zürich op 9 januari 2017.

De Puskas Award bestaat sinds 2009. Tot de eerdere winnaars behoren naast Neymar en Wendell Lira ook onder anderen Cristiano Ronaldo, Miroslav Stoch en Zlatan Ibrahimovic.