Feyenoord blijft dankzij een zege op PEC Zwolle koploper in de Eredivisie. De Rotterdammers waren zondag in De Kuip met 3-0 te sterk voor de ploeg van trainer Ron Jans.

Halverwege stond Feyenoord op een 1-0 voorsprong dankzij een goal van aanvoerder Dirk Kuijt. Na rust zorgden Karim El Ahmadi en Jens Toornstra met fraaie afstandsschoten voor de andere twee treffers.

Omdat nummer twee Ajax eerder op de dag met liefst 5-0 won van NEC is de voorsprong van de Rotterdamse koploper ook na veertien wedstrijden twee punten.

Het gat met nummer drie PSV, dat zaterdag niet verder kwam dan 0-0 bij Willem II, is vergroot tot zes punten.

Donderdag wacht al de volgende wedstrijd voor Feyenoord. In de Europa League gaat de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst dan op bezoek bij Manchester United.

Vilhena

Eric Botteghin zal er op Old Trafford door een schorsing niet bij zijn, maar positief voor Feyenoord is wel dat de van een blessure herstelde El Ahmadi en Tonny Vilhena, die enige tijd ontbrak vanwege het overlijden van zijn moeder, tegen PEC terugkeerden in de basis. Ook doelman Brad Jones is weer fit.

PEC Zwolle was duidelijk niet naar De Kuip gekomen om aan te vallen. Jans had met de snelle Queensy Menig maar één aanvaller opgesteld bij PEC, dat loerde op de counter en het verder vooral dicht wilde houden.

De tactiek van Jans leek aanvankelijk te werken. Feyenoord had veel balbezit, maar het kwam niet tot uitgespeelde kansen. Na 25 minuten slaagde Kuijt er eindelijk in doelman Mickey van der Hart tot een redding te dwingen en daarna volgden snel meer kansen. Botteghin kopte voorlangs en Nicolai Jörgensen zag zijn inzet van de lijn worden gewerkt.

Juist toen de druk iets minder werd en PEC zonder kleerscheuren op weg leek naar de rust, ging het alsnog mis voor de ploeg van Jans. Toornstra leverde een prachtige voorzet af en Kuijt kopte de 1-0 binnen.

Achahbar

Vlak na rust had Elia het duel al zo goed als kunnen beslissen. Vanaf de linkerkant kwam hij oog in oog te staan met Van der Hart, maar de doelman redde goed. Een minuut later was Elia aangever bij een kopbal van Jörgensen die net naast ging.

Omdat het nog altijd maar 1-0 stond, durfde PEC in de loop van de tweede helft iets uit de schulp te kruipen en dat leverde een vrije schietkans op voor Bram van Polen. De captain van de Zwollenaren schoot net naast.

Met oud-Feyenoorder Anass Achahbar, die als invaller met applaus werd ontvangen in De Kuip, koos PEC nog iets meer voor de aanval. Echt spannend werd het echter niet meer, want twintig minuten voor tijd maakte El Ahmadi aan alle onzekerheid een einde voor Feyenoord. De middenvelder bekroonde zijn rentree met een rake knal vanaf een meter of twintig: 2-0.

Het werd zelfs nog mooier voor Feyenoord. Op aangeven van Kuijt schoot ook Toornstra van afstand raak (3-0), waardoor de Rotterdammers met een ruime zege en het nodige vertrouwen kunnen toewerken naar de wedstrijd tegen United.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie