Voetbal

FIFA-voorzitter Infantino wil WK voor clubs uitbreiden naar 32 ploegen

FIFA-voorzitter Gianni Infantino wil het aanzien van het WK voor clubs vergroten door het toernooi uit te breiden naar 32 ploegen en het te verplaatsen naar de zomer.

De 'FIFA Club World Cup' vindt momenteel plaats in december. De zeven deelnemers zijn de zes continentale kampioenen en de kampioen van het gastland.

De aandacht voor het toernooi is niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld die voor de Champions League en de finale gaat meestal tussen een Europese en een Zuid-Amerikaanse ploeg.

"De huidige opzet is lastig, want het toernooi wordt in een moeilijke periode gespeeld en er is weinig enthousiasme voor", aldus Infantino vrijdag in een interview met La Gazzetta dello Sport. "In de zomer, tussen 10 en 30 juni, zouden we de beste 32 clubs van de wereld tegen elkaar kunnen laten spelen."

"Uiteindelijk is de gezondheid van de spelers de belangrijkste factor, ze hebben ook tijd nodig om te rusten. Maar Zvonimir Boban en Marco van Basten werken nu aan een oplossing."

Van Basten is sinds 1 oktober werkzaam bij de FIFA als 'Chief Officer for Technical Development'. Net als zijn oud-ploeggenoot Boban houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van het voetbal.

Real Madrid

De komende editie van het wereldkampioenschap voor clubs vindt van 8 tot en met 18 december plaats in Japan.

Zeker van deelname zijn al Real Madrid, het Colombiaanse Atletico Nacional, het Zuid-Afrikaanse Mamelodi Sundowns, het Mexicaanse América en het Nieuw-Zeelandse Auckland City.

Vorig jaar ging de prijs voor de derde keer in de twaalfjarige historie naar FC Barcelona, dat in de finale met 3-0 won van River Plate uit Argentinië.

Tip de redactie