Voetbal

Högmo 'in goed overleg' weg als bondscoach Noorwegen

Per-Mathias Högmo is niet langer bondscoach van Noorwegen. Het besluit om te vertrekken is woensdag in goed overleg genomen.

Noorwegen staat met drie punten uit vier duels vijfde in groep C van de WK-kwalificatie. Na eerdere nederlagen tegen Duitsland en Azerbeidzjan en een zege op San Marino werd er vorige week met 2-1 verloren van Tsjechië.

"Dit besluit is niet genomen omdat ik niet de overtuiging zou hebben de sportieve resultaten te kunnen verbeteren. Maar we zijn nu op een punt aanbeland dat ik het team boven mezelf moet plaatsen", zegt Högmo op de website van de NFF.

"De bond en ik hebben gezamenlijk besloten dat het voor het Noors voetbal het beste is als ik stop bij het nationale team."

Högmo (56) was sinds 2013 bondscoach van zijn land. In 2000 was Noorwegen voor het laatst actief op een groot toernooi. In een play-off tegen Hongarije liepen de Noren onder Högmo het EK van 2016 in Frankrijk mis.

Als middenvelder speelde Högmo één interland. Hij had als trainer diverse clubs in Noorwegen en Zweden onder zijn hoede en trainde ook nationale jeugdteams en het Noors vrouwenelftal. Met het vrouwenelftal veroverde Högmo in 2000 goud op de Olympische Spelen in Sydney.

Zoektocht

De Noorse bond gaat zorgvuldig te werk bij de zoektocht naar een opvolger.

"We zoeken iemand die het voetbal een impuls kan geven. Er moet hernieuwd enthousiasme komen bij het publiek, de media en onze partners", zegt Terje Svendsen, lid van het uitvoerend comité van het NFF.

Noorwegen vervolgt de WK-kwalificatie eind maart met een uitwedstrijd tegen Noord-Ierland.

Bekijk de stand en het programma in de WK-kwalificatie

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie