Voetbal

Verenigde Staten lijdt zwaarste nederlaag in WK-kwalificatie sinds 1980

Deelname aan het WK 2018 in Rusland is ver weg voor de Verenigde Staten na een 4-0 nederlaag tegen Costa Rica. Op bezoek bij Panama speelde Mexico met 0-0 gelijk. Honduras was met 3-1 te sterk voor Trinidad en Tobago.

De Amerikanen kwamen in San José op slag van rust op een 1-0 achterstand dankzij een treffer van Johan Venegas.

Binnen een tijdsbestek van acht minuten scoorde Costa Rica in de tweede helft nog driemaal. Sporting Lissabon-spits Joel Campbell was twee keer trefzeker en ook Christian Bolanos schoot raak.

Het was de zwaarste nederlaag voor de VS in de WK-kwalificatie sinds 1980, toen er met 5-1 van Mexico werd verloren.

Door de nederlaag is de VS hekkensluiter in de kwalificatiepoule van de CONCACAF. Afgelopen weekend verloor de ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann thuis met 1-2 van Mexico. Costa Rica won als enige zijn eerste twee duels en voert de ranglijst aan. Er zijn nog acht speelrondes te gaan.

Klinsmann

Door de ruime nederlaag is de positie van Klinsmann onder druk komen te staan. "We nemen geen beslissingen meteen na een wedstrijd'', zei Sunil Gulati, voorzitter van de Amerikaanse voetbalbond, na het tweede verlies op rij.

"We gaan nadenken over wat er vandaag gebeurd is en de situatie met Jürgen bespreken", aldus Gulati, die eerder nog zijn volledige steun aan de bondscoach had uitgesproken.

De naam van voormalig bondscoach Bruce Arena zingt al rond als mogelijke opvolger. Klinsmann zelf was ontgoocheld: "Dit is een bittere pil, dit is de nederlaag die het meeste zeer doet in de vijf jaar dat ik hier werk."

Mexico

Mexico staat op de tweede plaats na een 0-0 gelijkspel tegen Panama, dat met een iets minder doelsaldo derde is.

In Panama Stad ontbrak de geblesseerde PSV'er Andres Guardado. Ploeggenoot Hector Moreno speelde de hele wedstrijd.

Honduras pakte zijn eerste punten dankzij een 3-1 thuiszege op Trinidad en Tobago.

Romell Quioto en Emilio Izaguirre scoorden al in de eerste twintig minuten. Een treffer van Carlyle Mitchell bracht kort na rust de spanning terug, maar invaller Eddie Hernandez besliste het duel tien minuten voor tijd.

De beste drie landen in de Noord- en Midden-Amerikaanse poule plaatsen zich rechtstreeks voor het WK in Rusland, de nummer vier speelt een play-off tegen een Aziatisch land.

Tip de redactie