Voetbal

De Roon had 'hart in de keel' bij debuut voor Oranje

Marten de Roon kan het weinig schelen dat hij zondag in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg maar vijf minuten meedeed. De middenvelder van Middlesbrough is trots op zijn debuut in Oranje.

"Dit pakken ze me nooit meer af. Fantastisch dat ik dit heb mogen meemaken", aldus De Roon, die in de 88e minuut Bart Ramselaar verving, tegen NUsport.

Lange tijd leek het er nog op dat de 25-jarige De Roon de hele wedstrijd op de bank zou blijven. Bondscoach Danny Blind kon in de tweede helft nog maar een keer wisselen, nadat Wesley Sneijder en Arjen Robben halverwege in de kleedkamer achterbleven.

"Omdat het ook nog eens 1-1 stond was het logischer dat Luuk de Jong of Leroy Fer als breekijzer zou invallen. Gelukkig speelde Memphis geweldig en werd het 2-1. Toen ik vervolgens Ramselaar zag hinken mocht ik gaan warmlopen en na de 3-1 werd ik geroepen. Toen wist ik dat het zover was."

De oud-speler van sc Heerenveen en Sparta voelde dat het een bijzonder moment was. "Er ging een rilling door mijn lijf. Mede door het slechte veld was het lastig om er in die paar minuten meteen te staan. Mijn hart zat in mijn keel, maar dat maakte me niet uit. Zo kort als het was, ging het best goed."

Opeisen

Afgelopen woensdag tegen België (1-1) behoorde De Roon nog niet tot de Oranje-selectie. Blind liet weten dat hij hem nog iets te “vlak” vond in belbezit, maar nadat Stijn Schaars geblesseerd afviel mocht De Roon zich alsnog melden.

"Ik heb het daar deze week met de bondscoach nog over gehad", vertelt De Roon. "Hij heeft uitgelegd wat hij precies bedoelde en ik heb gezegd hoe ik erover dacht. Dat was goed. Zijn punt was dat ik meer de bal moet opeisen."

"Aan de andere kant hoort het nou eenmaal een beetje bij mijn spel dat ik veel verdedig en de jongens voor me aan het werk zet. Daardoor val ik misschien minder op in balbezit. Maar wie weet kan ik daar stappen in zetten de komende tijd waardoor ik de volgende keer vanaf het begin bij Oranje zit."

Voorpagina

Ditmaal moest De Roon zich pas melden toen Nederland al enkele dagen samen was. Hij kwam binnen op het moment dat de selectie uit eten was.

"Dat was best spannend. Een paar jongens had ik nog nooit ontmoet. Maar we zijn allemaal jongens die van voetbal houden en veel ook van kaarten, dus dat maakt het makkelijk om je aan te passen. Het is bovendien makkelijk dat iedereen dezelfde taal spreekt."

Bijkomend voordeel was dat De Roon een week geleden de belangrijke 1-1 maakte voor Middlesbrough in de uitwedstrijd bij Manchester City. "Dat was dik in het nieuws. Het stond mooi op de voorpagina’s in Engeland. De spelers zullen me daardoor meteen herkend hebben, haha."

Bekijk de uitslagen en de stand in de WK-kwalificatie

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie