De Griekse voetbalbond (EPO) heeft woensdag besloten om alle wedstrijden op professioneel niveau op te schorten omdat er eerder op de dag brand zou zijn gesticht bij het huis van het hoofd van de scheidsrechters.

"De EPO heeft besloten om alle wedstrijden in de nationale competities op te schorten totdat de autoriteiten hun onderzoek naar de brandstichting hebben afgerond", zegt de bond in een verklaring.

"Wij spreken ons medeleven uit aan de heer Bikas, wij zullen hem steunen op alle mogelijke manieren."

Vroeg op woensdagochtend woedde er brand bij het huis van scheidsrechtersbaas Giorgos Bikas in het noorden van Griekenland. De oud-scheidsrechter en zijn familie waren niet thuis, maar de woning heeft wel flinke schade opgelopen.

De vrouw van Bikas had het vakantiehuis een paar uur eerder verlaten om haar zoon in het nabijgelegen Salonika te bezoeken.

Aanvallen

Het Griekse profvoetbal is de laatste jaren al vaker geteisterd door supportersgeweld en aanvallen op scheidsrechters en officials.

Twee jaar geleden besloot de Griekse regering dat alle professionele sportwedstrijden in Griekenland een weekend lang niet door mochten gaan nadat een voetbalfan was omgekomen bij supportersrellen bij een wedstrijd op het derde niveau.

In 2015 schortten de autoriteiten alle voetbalwedstrijden voor anderhalve week op wegens ernstige ongeregeldheden tijdens de Atheense derby tussen Panathinaikos en Olympiakos Piraeus. Aan het eind van die wedstrijd bestormden supporters het veld.

De start van het huidige seizoen werd in september met twee weken uitgesteld vanwege een langlopend conflict tussen de voetbalbond, de Griekse regering en de Griekse topclubs over het aanstellen van scheidsrechters.

Vorige week werd Giorgos Tsachilidis, een ander lid van het scheidsrechterscommissie, bovendien al voor zijn huis bedreigd door twee mannen.

Hevige rellen bij PAOK-Olympiakos
Hevige rellen bij PAOK-Olympiakos

Clubs

De Griekse topclubs staan volledig achter de beslissing van de Griekse bond. "We kunnen niet over voetbal praten terwijl er huizen tot de grond toe worden afgebrand", aldus Panathinaikos-directeur Christos Panagopoulos.

Hij vindt dat de competitie pas weer kan beginnen als een onderzoek naar een criminele organisatie die het Griekse voetbal zou controleren is afgerond. "Ook als dat pas in 2020 is."

PAOK Saloniki sluit zich aan bij de woorden van de concurrent. "We moeten niet toegeven aan deze maffia", schrijft de club in een verklaring. "We moeten sterk en verenigd blijven tegen deze criminelen."