Jan Vertonghen kijkt reikhalzend uit naar de oefeninterland die hij woensdag met België speelt tegen Nederland. De verdediger keert voor het eerst sinds zijn vertrek bij Ajax terug in de Amsterdam Arena.

De 29-jarige Vertonghen doorliep de jeugdopleiding van Ajax en verkaste in de zomer van 2012 naar Tottenham Hotspur. Sindsdien stond hij als speler nooit meer op het veld in de Arena. De 'Derby der Lage Landen' heeft daarom een bijzonder tintje voor de Belg.

"Ik ken veel spelers van Nederland en volg Ajax nog op de voet", verklaart de linkspoot dinsdag op de persconferentie van de 'Rode Duivels'. "Het is de eerste keer dat ik terugkeer in de Arena en dat geeft een heel speciaal gevoel. Er komen ook vrienden en familie kijken. Ik heb er echt naar uitgekeken."

Voor de camera van Sporza verklapt Vertonghen zelfs dat hij met de rem erop gespeeld heeft. "Vanaf het moment dat het bekend was dat we in de Amsterdam Arena gingen spelen, ben ik extra voorzichtig gaan spelen om zeker niet geblesseerd te raken. Het doet me zeker iets, het is een heel bijzonder moment."

Gebluft

Vertonghen verheugt zich echter ook om een andere reden op de immer beladen ontmoeting met buurland Oranje. "Ik zou de derby voor geen goud willen missen, want wij zijn waarschijnlijk nog nooit zó favoriet geweest."

Dat beamen ook zijn Nederlandse ploeggenoten bij de Spurs, Vincent Janssen en Michel Vorm. "Je merkt dat er minder gebluft wordt vanuit de Nederlandse kant. Er is veel respect en het besef dat wij een heel goed team hebben en dat zij een team in opbouw zijn", zegt Vertonghen. "Wij gaan als favoriet naar de Arena."

​Toch is er geen sprake van onderschatting in het Belgische kamp, verzekert de verdediger van de Spurs. "We moeten niet denigrerend over Oranje doen. Ze hebben nog altijd enkele topspelers, maar als team is het wat minder geworden. Ze zijn in opbouw en ik verwacht dat ze over enkele jaren weer heel sterk zijn."

Zondag spelen de 'Rode Duivels' in het kader van de WK-kwalificatie ook nog tegen Estland, maar Vertonghen zou vooral het duel met Nederland voor geen goud willen missen. "Dan zou ik toch eens achter mijn oren krabben. Dit zijn de wedstrijden waar je naar uitkijkt als voetballer, zeker omdat het voor mij iets speciaals is."

Nederland-België wordt woensdag vanaf 20.00 uur (aftrap 20.45 uur) uitgezonden op NUsport.nl en SBS6.

Bekijk de stand, het programma en de uitslagen in de WK-kwalificatie