John Heitinga denkt dat de oefenwedstrijd tegen België een goede mogelijkheid is voor bondscoach Danny Blind om Marvin Zeegelaar speelminuten te geven in Oranje.

"Dit zijn uitstekende wedstrijden om een speler als Zeegelaar te testen", zegt Heitinga, die woensdagavond een van de analisten is bij de live-uitzending van het duel op SBS6 en NUsport.nl.

Een wedstrijd tegen België is altijd speciaal, meent de 87-voudig international. "Het is het buurland, de 'Derby der Lage Landen' zoals ze dat zo mooi zeggen. Zoiets speelt zeker mee in de koppies van de spelers."

Heitinga speelde zelf twee keer tegen België, en verloor telkens. "Ja, dat kan ik me nog goed herinneren", doelt hij op een 0-1 thuisnederlaag in 2004 en het 4-2 verlies in Brussel acht jaar later.

"Je gaat na dat soort wedstrijden met een klotegevoel de kleedkamer in. Tegen België speel je tegen veel Eredivisie-spelers, ik heb bij Ajax bijvoorbeeld met Jan Vertonghen en Toby Alderweireld gespeeld. Dit is een wedstrijd die je gewoon heel graag van elkaar wilt winnen."

Zeegelaar: 'Blind zei dat ik goed bezig ben'
Zeegelaar: 'Blind zei dat ik goed bezig ben'

Luxeprobleem

Heitinga is onder de indruk van de Belgen. Hij vindt dat bondscoach Roberto Martinez te kampen heeft met een luxeprobleem.

"België heeft een prachtige selectie, maar ze hebben wel veel spelers die op dezelfde plek spelen. Op het EK zag je dat ze problemen hadden met het vinden van de juiste positie voor Eden Hazard en Kevin De Bruyne."

"Het is voor Oranje heel interessant om zich met zo'n tegenstander te kunnen meten", meent de analist. "Ze moeten iets positiefs uit deze wedstrijd halen. De statistieken van Danny Blind zijn natuurlijk nog niet om over naar huis te schrijven."

Het vertrouwen bij de Nederlandse fans in Oranje is na het mislopen van het laatste EK flink gedaald. "Daarom kunnen zulke wedstrijden goed zijn om de fans in een volle Arena weer te vermaken."

Naast de prestige staat er volgens Heitinga wel degelijk iets op het spel tegen de Rode Duivels. "Op de FIFA-ranking kan Oranje bij winst goede zaken doen." De Belgen staan vierde op de ranglijst en Nederland twintigste.

Afscheid

Voor Heitinga wordt het woensdag een speciale avond. Naast zijn werkzaamheden in de studio neemt hij samen met Joris Mathijsen afscheid als international voor het Nederlandse publiek.

"Op het veld zal voor ons een praatje worden gehouden en we krijgen een bloemetje. Na de volksliederen gaan we op het veld met de spelers op de foto, dat zijn leuke dingen."

Bekijk het programma, de stand en de uitslagen in de WK-kwalificatie