Bondscoach Danny Blind gebruikt de oefenwedstrijd woensdagavond tegen België niet alleen als voorbereiding op de WK-kwalificatiewedstrijd zondag tegen Luxemburg, maar hij wil ook punten scoren voor de wereldranglijst. 

"Dat vind ik nog belangrijker dan het prestige dat bij dit duel komt kijken'', zei Blind dinsdag na de training in de Amsterdam Arena.

Nederland neemt op de wereldranglijst momenteel de twintigste plaats in. Winst op België, dat vierde staat, zou Oranje kostbare punten opleveren. Blind wil zo hoog mogelijk komen, omdat de plek op de FIFA-ranglijst bepalend is bij de loting voor bijvoorbeeld het WK of de play-offs. 

"Vriendschappelijke potjes bestaan niet meer en dit is bovendien een speciale, tegen België", zei Blind. "Maar belangrijker nog vind ik het feit dat het resultaat gekoppeld is aan de ranking, die eventueel bij de play-offs om de hoek komt kijken."

Veltman: 'Vriendschappelijk tegen België bestaat niet'
76
Veltman: 'Vriendschappelijk tegen België bestaat niet'

Brenet

Blind werd in aanloop naar de vrienschappelijke interland tegen België geconfronteerd met een flink aantal blessures. Joshua Brenet zit daardoor voor het eerst bij de selectie, terwijl de PSV-verdediger vorig jaar nog riep dat de bondscoach in zijn selectiebeleid een voorkeur heeft voor spelers van Ajax.

Brenet ging maandag direct met Blind om de tafel en volgens de trainer is de kou tussen de twee uit de lucht.

"Ik nodig debutanten op de eerste avond altijd uit voor een gesprek. En hij wilde mij ook spreken, dus dat kwam goed uit'', zei Blind dinsdag. "Ik vroeg hem of hij nog boos op me is, hij zei 'nee'. Ik ben ook niet rancuneus. Hij had op dat moment zijn hart op de tong, maar dat is uit de wereld.''

Blind gaat ook nog een gesprek aanknopen met Bruno Martins Indi, de verdediger die hij ruim een jaar negeerde na diens domme rode kaart tegen IJsland.

"Met Bruno ga ik vanavond een kopje koffie drinken. Als hij nog ergens mee zit, moet hij dat zeggen, dan is het uit de wereld. Hij heeft geen beste periode gehad bij FC Porto, maar is nu bij Stoke City weer een vaste basisspeler. Daarom zit hij ook weer bij Oranje. Ik verwacht geen ingewikkeld gesprek.''

Zeegelaar: 'Blind zei dat ik goed bezig ben'
Zeegelaar: 'Blind zei dat ik goed bezig ben'

Training

Het Nederlands elftal werkte voor de persconferentie van Blind met een complete groep de laatste training af voor het duel met België. De bondscoach had tijdens de oefensessie in de Arena, die grotendeels achter gesloten deuren plaatsvond, de beschikking over al zijn 23 internationals. 

Arjen Robben sluit na de vriendschappelijke wedstrijd aan bij de selectie. De aanvoerder van Oranje, die langdurig blessureleed pas net achter zich heeft gelaten, mag van Blind de confrontatie met België overslaan.

Nederland-België wordt woensdag vanaf 20.00 uur (aftrap 20.45 uur) uitgezonden op NUsport en SBS6.

Bekijk de stand, het programma en de uitslagen in de WK-kwalificatie