De Engelse bondscoach Gareth Southgate heeft Luke Shaw en Chris Smalling verdedigd nadat hun clubcoach José Mourinho flink had uitgehaald naar het Manchester United-duo.

Mourinho zette zondag na de zege op Swansea City (1-3) vraagtekens bij de mentaliteit van enkele van zijn spelers, omdat zij volgens de Portugees vanwege "pijntjes" niet wilden spelen in Wales.

De manager noemde Shaw en Smalling niet expliciet bij naam, maar hij had voor het duel al wel duidelijk gemaakt dat beide verdedigers bij hem hadden aangegeven dat ze fysiek niet in staat waren om te spelen.

Southgate, die Shaw en Smalling niet heeft opgeroepen voor de interlands tegen Schotland (WK-kwalificatie) en Spanje (oefenduel), stelde maandagavond op een persconferentie dat er "duidelijk fysiek wat mis is bij Luke en Chris".

"Ik ken Chris niet heel goed, maar het is niet mijn indruk dat hij een slechte mentaliteit heeft. En Luke ken ik wel goed en hij heeft met zijn gebroken been een heel, heel zware blessure gehad. Ik denk dat het soms makkelijk is om van buitenaf over iemand te oordelen zonder dat je diegene goed kent."

"Als Luke zondag niet fit genoeg was om te spelen, dan is er absoluut iets aan de hand. Na zo'n zware blessure moeten we voorzichtig met hem zijn. Het is lastig om daar een goede balans in te vinden, maar daarvoor moeten we vertrouwen op onze medische staf."

Lastig

Southgate, die eind september de in opspraak geraakte Sam Allardyce opvolgde als bondscoach van Engeland, wilde niet te diep op de zaak ingaan.

"Het is lastig, omdat ik niet precies de redenen ken voor de uitspraken van José. Uiteindelijk is het een zaak van de club."

"Elke speler en elke blessure is ook anders. Maar ik ken geen spelers die niet wilden spelen terwijl er niks aan de hand was. Als oud-speler is dat mijn kijk op de zaak."

De 26-jarige Smalling heeft 29 interlands achter zijn naam staan. De vijf jaar jongere Shaw staat op zes 'caps'.