De fraudezaak rond Neymar leidt alsnog tot een rechtszaak. Een Spaanse rechter heeft maandag geoordeeld dat justitie vrij baan heeft om de speler van FC Barcelona aan te klagen.

De openbaar aanklager in Spanje krijgt tien dagen de tijd om een formeel verzoek tot een rechtszaak in te dienen.

Naast Neymar moeten ook zijn ouders, voorzitter Josep Maria Bartomeu van FC Barcelona en diens voorganger Sandro Rossell terechtstaan.

Justitie in Spanje doet al jaren onderzoek naar de transfer van de 24-jarige Neymar van de Braziliaanse club Santos naar FC Barcelona in 2013. 

Een flink deel van de transfersom zou naar Neymar en zijn vader zijn gegaan, de belastingdienst in Spanje liep daardoor miljoenen mis.

FC Barcelona kocht de fraudezaak eerder dit jaar voor vijf miljoen euro af, maar Neymar is nog steeds niet van justitie af.

De zaak werd in juli aangehouden, nadat een rechter de aanklachten van tafel had geveegd. De openbaar aanklager tekende echter met succes beroep aan. Een logisch gevolg is nu dat de zaak alsnog voor de rechter komt.

Barcelona heeft inmiddels aangekondigd de beslissing aan te zullen vechten. "Het bestuur is verbaasd en het totaal niet eens met deze uitspraak en de redenatie", zo staat in een verklaring.

"Mocht het tot een zaak komen, zal Barcelona blijven geloven in de onschuld van alle betrokkenen."