Grootaandeelhouder Farhad Moshiri geeft Everton-manager Ronald Koeman in de komende transferperiodes de vrije hand om zijn selectie te versterken.

"We hebben geen limiet aan wat we kunnen besteden", aldus miljardair Moshiri, die 49,9 procent van de aandelen van Everton bezit, maandag tegen talkSPORT.

"De manager is volledig toegewijd en meedogenloos; als een speler niet het vereiste niveau heeft, dan gebruikt hij een ander en uiteindelijk koopt hij een nieuwe. Sentimenten spelen geen rol, de manager zal het team versterken op de plekken waar hij het nodig acht."

Moshiri werd begin dit jaar de nieuwe grootaandeelhouder van Everton. Een van zijn eerste belangrijke beslissingen was om Koeman afgelopen zomer aan te stellen als manager. De Brits-Iraanse zakenman is zeer enthousiast over de Nederlander, die overkwam van Southampton.

"We hadden een ster nodig langs de lijn om met deze club mee te kunnen doen in Noord-Engeland, wat met Josep Guardiola (Manchester City, red.), José Mourinho (Manchester United, red.) en Jürgen Klopp (Liverpool, red.) het nieuwe Hollywood van het voetbal is."

"Koeman heeft de persoonlijkheid, de aura en de kwaliteiten van een ster. We vertrouwen hem, hij is alles wat we zochten. Gedisciplineerd, ervaren, een topcoach. Hij is heel direct en zijn gevoel voor humor is Nederlands."

Kansloos

Everton haalde afgelopen zomer voor ongeveer 50 miljoen euro keeper Maarten Stekelenburg, verdediger Ashley Williams, middenvelder Idrissa Gueye en vleugelspeler Yannick Bolasie, maar volgens Moshiri had zijn club gehoopt nog meer zaken te doen in de transferperiode.

"We probeerden Kalidou Koulibaly te kopen, maar Napoli wilde 60 miljoen pond (67 miljoen euro, red.) voor hem. We voldeden aan de vraagprijs voor Moussa Sissoko en waren helemaal rond, maar vlak voor middernacht bedacht hij zich. En Lucas Perez was klaar om bij ons te tekenen, maar op het laatste moment ging hij toch naar Arsenal."

"Het is lastig om te kunnen concurreren in de Premier League omdat ploegen nieuwe sponsordeals afsluiten ter waarde van een miljard euro, maar er is altijd een manier om te concurreren en we zullen een manier vinden."

Everton kent een prima seizoenstart, ondank de afstraffing zaterdag tegen Chelsea (5-0). De 'Toffees' staan na elf duels op de zevende plaats met achttien punten.

Bekijk het programma en de stand in de Premier League