Robert Mühren genoot zondag van zijn eerste basisplaats van het Eredivisieseizoen bij AZ en was erg te spreken over de wisselwerking met spits Wout Weghorst in de wedstrijd tegen Ajax (2-2).

Mühren was in de voorbije weken als invaller meermaals belangrijk voor AZ en werd voor die prestaties zondag door trainer John van den Brom beloond met een basisplaats als aanvallende middenvelder.

"Daar heb ik heel lang voor moeten vechten. Het kan niet mooier dat ik nu mijn kans grijp op de nummer tien-positie", aldus de 27-jarige Mühren, die in zijn maag zat met het feit hij ondanks de roep van veel fans om een basisplaats steeds bankzitter was.

"Zelfs Mark Rutte stond achter mij", grapt hij. "Maar serieus, ik wist niet wat ik met de situatie aan moest. Ik maakte vier keer de winnende als invaller en voelde me lekker. Op een gegeven moment ging ik nog meer in mezelf investeren en uiteindelijk kon de trainer niet meer om me heen."

Mühren heeft bij AZ een aflopend contract met daarin een eenzijdige optie. Hij wil nog niet op zijn toekomst vooruit lopen. "Ik hoop dat ik in ieder geval tot de kerst het vertrouwen krijg", aldus de oud-speler van FC Volendam.

Klik

Mühren kijkt ernaar uit om in de komende wedstrijden van AZ als aanvallende middenvelder opnieuw samen te werken met spits Weghorst, die tegen Ajax twee keer scoorde.

"Wout loopt te sleuren en trekt gaten voor me. Die samenwerking kan alleen nog maar beter gaan. We hebben buiten het veld een klik en met mij op de nummer tien-positie heeft hij meer ondersteuning. Als hij de bal vasthoudt, komt er voor mij meer ruimte."

Met name in de eerste helft van het duel met Ajax vonden Mühren en Weghorst elkaar. "We speelden echt in een superhoog tempo. Het was jammer dat het bij rust niet 2-0 maar 1-0 stond. Dat was het enige minpuntje."

"Er zat zóveel energie in de ploeg. We kregen kansen, zaten er kort op en lieten Ajax niet voetballen."

Brommer

In de eerste helft had Mühren zelf bij een stand van 0-0 misschien wel moeten scoren. Hij ging vanaf de zijkant alleen op Ajax-doelman André Onana af, maar de Kameroener kwam als winnaar uit de strijd.

"Ik wilde de bal iets meer naar binnen aannemen, maar die Davinson Sanchez was 'op de brommer'", blikt hij terug op zijn kans voor rust. "En Onana bleef lang staan. Dat had ik hem eerder dit seizoen tijdens Feyenoord-Ajax ook al zien doen."

Ondanks een reeks mindere resultaten is AZ na het gelijkspel tegen Ajax samen met sc Heerenveen gedeeld vierde in de Eredivisie. Volgens Mühren geeft dat aan dat de ploeg uit Alkmaar goed bezig is. "Maar ik durf nog niet te zeggen wat er dit seizoen in het vat zit", aldus de middenvelder annex aanvaller.

Na de interlandperiode hervat AZ de competitie op zondag 20 november met een uitwedstrijd tegen laagvlieger Roda JC.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie