Na Anwar El Ghazi is ook Nemanja Gudelj uit de A-selectie van Ajax gezet. De middenvelder heeft volgens zijn club problemen met zijn rol als reservespeler.

"Gudelj heeft in een gesprek met Peter Bosz laten weten dat hij het mentaal niet kan opbrengen om op de reservebank te zitten", schrijft Ajax zaterdag op de site van de club.

"Dit geeft Bosz en zijn staf aanleiding om hem niet alleen buiten de wedstrijdselectie te laten, maar ook tot nader order uit de A-selectie te zetten."

De 24-jarige Gudelj zal zondag in ieder geval niet meedoen met Ajax in het uitduel met zijn oude club AZ.

"Wij worden genoodzaakt deze maatregel te nemen", stelt directeur spelersbeleid Marc Overmars. "Ik heb inmiddels ook met Nemanja gesproken. Wij vinden deze mentaliteit niet passen bij een topsporter."

"Hij vertrekt maandag naar de nationale ploeg en zodra hij terugkomt zullen we met hem om de tafel gaan om te bepalen hoe we dit gaan oplossen."

Wangedrag

Gudelj stapte vorig jaar over van AZ naar Ajax en hij stond in zijn eerste seizoen in Amsterdam in alle 34 Eredivisieduels in de basis. Onder trainer Bosz is de Serviër zijn plek bij de eerste elf echter kwijtgeraakt. Dit seizoen kreeg hij maar vijf keer een basisplaats.

De clubleiding van Ajax zette vorige week al een andere ontevreden reserve uit de selectie. El Ghazi maakt de hele maand november deel uit van Jong Ajax nadat hij vorige week op de vrijdagtraining wangedrag vertoonde. Hij zou een fikse woordenwisseling hebben gehad met Bosz.

Niet alleen Gudelj en El Ghazi verloren hun basisplaats onder de oud-coach van Vitesse. Riechedly Bazoer, Jairo Riedewald, Kenny Tete en Mitchell Dijks zijn de afgelopen maanden ook tweede keus bij Ajax.

"Ik snap dat spelers teleurgesteld zijn als ik ze niet opstel", zei Bosz afgelopen week over de situatie van spelers die vorig seizoen zelfs Oranje haalden. "Maar ze moeten gewoon heel goed trainen en mij van mijn ongelijk overtuigen."

AZ-Ajax begint zondagmiddag om 14.30 uur. De weer herstelde Nick Viergever keert terug in de Ajax-selectie.