Wereldvoetbalbond FIFA heeft de Kroatische bond wederom bestraft vanwege wangedrag van de fans van het nationale team.

De Kroaten moeten een boete van 50.000 Zwitserse frank (ruim 46.000 euro) betalen omdat supporters "ongepast gedrag" vertoonden tijdens het WK-kwalificatieduel met Kosovo begin oktober (0-6 zege), zo maakt de Kroatische bond donderdag bekend.

Tijdens het duel in het Albanese Shkodra riepen fans van beide ploegen "Dood, dood de Serven" in hun eigen taal. Kosovo moet daarom voor straf 30.000 Zwitserse frank (bijna 28.000 euro) betalen aan de FIFA.

De wedstrijd tussen de twee landen die vroeger onderdeel waren van Joegoslavië was het eerste competitieve thuisduel van Kosovo ooit. Het land is sinds mei dit jaar lid van de FIFA.

De fans van het Kroatisch elftal hebben de laatste jaren al vaker voor sancties gezorgd. Zo bestrafte de FIFA de Kroaten eerder dit jaar met twee WK-kwalificatieduels zonder publiek vanwege discriminerende spreekkoren van de eigen aanhang tijdens oefenduels in maart met Israël en Hongarije.

De tweede en laatste wedstrijd van die straf wordt op 12 november in Zagreb gespeeld.

Nederland

De FIFA maakte een lange lijst van straffen bekend naar aanleiding van recente WK-kwalificatiewedstrijden. Nederland staat er ook op; de KNVB kreeg een waarschuwing omdat er tijdens de thuiswedstrijd van Oranje tegen Frankrijk (0-1 nederlaag) "papier op het veld werd gegooid" door fans.

Albanië kreeg samen met Kroatië de hoogste straf. De Albanezen moeten ook een boete van 50.000 Zwitserse frank betalen voor het afsteken van vuurwerk bij twee verschillende duels.

Iran moet een bedrag van 45.000 Zwitserse frank (een kleine 42.000 euro) betalen omdat er voor en in de rust van de thuiswedstrijd tegen Zuid-Korea "religieuze ceremonies" werden georganiseerd.

Brazilië (25.000 Zwitserse frank) en Chili (15.000 Zwitserse frank) moeten boeten voor homofobische spreekkoren van de eigen aanhang.