De internationals van Engeland en Schotland dragen op 11 november tijdens hun WK-kwalificatiewedstrijd gewoon een zwarte armband met een klaproos.

De nationale bonden van beide landen negeren daarmee een verbod van de FIFA en riskeren een straf.

De wereldvoetbalbond verbiedt politiek of religieus gerelateerde boodschappen en de klaproos wordt door de FIFA als zodanig beschouwd. De klaproos, ook wel poppy genoemd, staat symbool voor oorlogsslachtoffers.

Ondanks het verbod hebben beide bonden tegen de BBC aangegeven dat ze elke straf zullen accepteren. "Het is voor ons een principieel punt en we staan hierin schouder aan schouder", zegt FA-directeur Martin Glenn. "Wij delen de overtuiging dat hier geen sprake is van een politiek symbool."

Puntenaftrek

Secretaris-generaal Fatma Samoura van de FIFA kondigde tegen de BBC aan dat er sancties zullen volgen. Puntenaftrek behoort tot de mogelijkheden, maar Glenn denkt niet dat het zover zal komen. "We overtreden geen regels, de FIFA interpreteert de poppy verkeerd."

Wales, dat een dag later speelt tegen Servië, kreeg ook nul op hun rekest van de FIFA. Het is nog onduidelijk of zij ook het verbod gaan negeren.

Het is niet de eerste keer dat deze kwestie speelt. Toen Engeland in 2011 tegen Spanje speelde, stond de FIFA uiteindelijk toe dat Engelsen de armbandjes droegen.

Bekijk het programma, de stand en de uitslagen van de WK-kwalificatiereeks