Het overlijden van de moeder van Tonny Vilhena heeft volgens trainer Giovanni van Bronckhorst grote invloed op de Feyenoord-selectie in de aanloop naar de Europa League-wedstrijd van donderdag tegen Zorya Luhansk.

"De impact van haar overlijden was groot. Het gevoel om er juist morgen voor Tonny te staan, is heel sterk", zei Van Bronckhorst woensdag op de persconferentie van de Rotterdammers in Odessa. "'Waar we kunnen, steunen we als team Tonny en zijn familie.

Feyenoord reist daarom ook eerder terug, zodat de selectie vrijdag bij de begrafenis kan zijn. Vilhena zelf is niet meegereisd naar Oekraïne.

Terence Kongolo schoof ook aan bij de persconferentie. "Ik ben met Tonny opgegroeid. Heel naar dat hij dit moet meemaken. We steunen hem allemaal", zei de verdediger.

Behalve Vilhena mist Feyenoord de geblesseerde Karim El Ahmadi tegen Zorya. Van het vaste middenveld is daardoor alleen Dirk Kuijt aanwezig. "Ons middenveld ziet er morgen anders uit dan voorgaande weken. Ik heb er vertrouwen in dat anderen het goed gaan invullen", zei Van Bronckhorst.

Overwinteren

Mocht Feyenoord donderdag winnen dan is de club dicht bij een plek in de knock-outfase van de Europa League. De koploper van de Eredivisie heeft nu net als Manchester United zes punten, terwijl Fenerbahçe op vier punten staat. Zorya, dat drie weken geleden met 1-0 verloor in De Kuip, heeft nog maar een punt.

Van Bronckhorst: "In De Kuip hebben we bijna niks weggegeven tegen Zorya en zelf veel gecreëerd. Morgen is hetzelfde nodig voor een goed resultaat. We willen graag overwinteren in Europa."

De wedstrijd tussen Feyenoord en Zorya Luhansk begint donderdag om 19.00 uur en staat onder leiding van de Deense arbiter Jakob Kehlet.

Bekijk het programma en de standen in de Europa League.