Bondscoach Chris Coleman van Wales en Liverpool-trainer Jürgen Klopp maken kans op de prijs voor beste trainer van het jaar.

Coleman en Klopp zijn twee van de tien genomineerden die op de lijst staan voor de prestigieuze prijs, zo maakte wereldvoetbalbond FIFA woensdag bekend.

Didier Deschamps (Frankrijk), Josep Guardiola (Bayern München/Manchester City), Luis Enrique (FC Barcelona), Mauricio Pochettino (Tottenham Hotspur), Claudio Ranieri (Leicester City), Fernando Santos (Portugal), Diego Simeone (Atletico Madrid) en Zinedine Zidane (Real Madrid) zijn de andere acht genomineerden.

Coleman loodste Wales afgelopen zomer verrassend naar de halve finales van het EK, waarin zijn ploeg verloor van de latere winnaar Portugal. Klopp won afgelopen seizoen met Liverpool geen enkele prijs en eindigde met zijn ploeg slechts als achtste in de Premier League.

Wel haalde Klopp met Liverpool de eindstrijd van de Europa League, waarin Sevilla te sterk was. Unai Emery, de trainer van Sevilla vorig seizoen, is daarentegen niet genomineerd.

Deschamps

Deschamps bereikte met Frankrijk de finale van het EK, Guardiola veroverde met Bayern de Duitse landstitel, Luis Enrique werd met Barcelona kampioen van Spanje en Pochettino leidde de Spurs naar de derde plaats in de Premier League.

Ranieri stuntte door met Leicester City de Engelse landstitel te veroveren, Santos werd met Portugal Europees kampioen en Simeone haalde met Atletico Madrid de finale van de Champions League, waarin het Real Madrid van Zidane te sterk was.

De winnaar wordt gekozen door de trainers en aanvoerders van alle nationale elftallen, het publiek en de media. Er kan gestemd worden tussen 4 en 22 november. Op 2 december komt een shortlist van drie personen naar buiten.

Categorieën

De FIFA maakt deze week ook de genomineerden bekend voor de andere categorieën, waaronder de beste voetballer/voetbalster van het jaar en de Puskas Award voor het mooiste doelpunt van 2016.

Dinsdag werd bekend dat Vera Pauw, voormalig bondscoach van Zuid-Afrika, kans maakt op de prijs voor beste coach bij de vrouwen.

Alle prijzen worden uitgereikt tijdens het voetbalgala van de FIFA op 9 januari.