Vitesse heeft over het seizoen 2015/2016 een verlies geleden van 13,4 miljoen euro, maar eigenaar Alexander Chigirinskiy heeft het tekort gedekt. FC Twente schrijft zwarte cijfers door kwijtgescholden leningen.

Vorig jaar was het verlies van Vitesse nog 10,7 miljoen. Ook toen sprong Chigirinskiy al bij.

Directeur Joost de Wit meldt woensdag op de clubsite dat Vitesse ondanks de tegenvallende cijfers nog steeds op koers ligt. "De lijnen van het beleid zijn duidelijk; kostenbewust opereren, de omzet omhoog en een blijvende sportieve ambitie."

"Grootaandeelhouder Alexander Chigirinskiy staat volledig achter de visie en de toekomstplannen, waardoor de club de tijd krijgt haar strategie verder uit te voeren", legt hij uit.

De Wit meldt dat de sportieve prestaties minder tv-gelden hebben opgeleverd. Ook spelerssalarissen vormen een flinke kostenpost voor de club.

"Toen ik begon was dat 14,5 miljoen. Nu is dat 8,5 miljoen. Een gigantische besparing, hoewel ik nog iets had willen zakken. Dat is niet gelukt. Je hebt echter te maken met contracten uit het verleden. Daar moet ik nog op wachten."

De transferinkomsten hadden het verlies kunnen beperken, maar ook die vielen tegen. Het nettoresultaat van de transfers leverden 2,7 miljoen euro op. De overgang van Davy Pröpper naar PSV zorgde ervoor dat de balans positief uitviel.

FC Twente

Ook FC Twente heeft woensdag de jaarcijfers gepubliceerd. De club uit Enschede heeft het boekjaar 2015/2016 afgesloten met een nettowinst van 7,8 miljoen euro.

Interim-directeur Onno Jacobs, die op 1 december vertrekt bij de club, geeft toe dat de cijfers een vertekend beeld geven.

"Dat heeft met name te maken met de kwijtscheldingen van leningen en daaraan verbonden rente (ruim 14 miljoen euro, red.). Daarnaast hebben de transferresultaten (4,6 miljoen euro) daar ook aan bijgedragen. Die winst moeten we dus wel in het juiste perspectief zien."

Zonder deze extra inkomsten leed Twente een verlies van 11 miljoen euro.

Faillissement

Op basis van jaarcijfers hopen de Tukkers categorie 1 voor clubs met financiële problemen te kunnen verlaten. Twente moet bij het volgende meetmoment naar categorie 2 promoveren. "De gepresenteerde cijfers en bijhorende prognose 2016/2017 geven het vertrouwen dat FC Twente inderdaad die stap gaat zetten", zegt Jacobs.

Twente wacht momenteel op een garantstelling van de gemeente. Het gaat om een bedrag van 32 miljoen euro. "Dat is echt cruciaal voor de toekomst van deze club", stelt Jacobs.

FC Twente balanceerde eerder dit jaar op de rand van een faillissement. De club werd in mei vanwege de financiële wanorde door de licentiecommissie bestraft met degradatie naar de Jupiler League, maar die sanctie werd in hoger beroep teruggedraaid.