Miroslav Klose zet per direct een punt achter zijn loopbaan. De 38-jarige Duitser begint zijn trainerscarrière in de vorm van een stage bij het Duitse elftal van bondscoach Joachim Löw.

Klose wordt per direct opgenomen in de staf van het Duits elftal en krijgt ook taken bij de teams van Jong-Duitsland. De oud-aanvaller gaat zich vooral inzetten als spitsentrainer.

Klose stond de laatste vijf jaar onder contract bij Lazio Roma, waar zijn verbintenis afgelopen zomer afliep. De WK-topscorer aller tijden (16 treffers) zat dit seizoen zonder club. 

De 137-voudig international van Duitsland beëindigde zijn interlandloopbaan al in 2014 na het veroveren van de wereldtitel met 'Die Mannschaft'. Klose, die tussen 2002 en 2014 vier WK's en drie EK's speelde, was in totaal goed voor 71 doelpunten voor het nationale elftal.

De spits was het grootste deel van zijn loopbaan actief in de Bundesliga, bij FC Kaiserslautern, Werder Bremen en Bayern München. In 2011 vertrok hij naar de Serie A om voor Lazio Roma te spelen.

Gelukkig

Klose is in zijn nopjes met zijn terugkeer bij het Duitse elftal. "Bij het nationale team heb ik als speler de grootste successen gevierd. Het was een geweldige tijd die ik nooit zal vergeten. Ik moet Joachim Löw en directeur Hans-Dieter Flick bedanken voor deze kans om mijn trainerscarrière te beginnen."

Bondscoach Löw denkt op zijn beurt Klose goed te kunnen gebruiken. ''Met zijn inzicht en ervaring kan ik me hem goed als trainer voorstellen. Op weg daar naartoe willen we hem graag helpen."

Klose maakt tijdens de komende interlandperiode voor het eerst zijn opwachting als assistent van Löw. Duitsland speelt deze maand een WK-kwalificatiewedstrijd tegen San Marino (11 november) en een oefenduel met Italië (15 november).

Bekijk het programma in de kwalificatiereeks voor het WK van 2018