Voetbal

Fans mogen meestemmen bij FIFA-verkiezing beste voetballer

In de nieuwe opzet van de jaarlijkse verkiezing van de FIFA voor wereldvoetballer van het jaar, krijgen ook fans een stem. 

FIFA-voorzitter Gianni Infantino liet maandag weten dat de keuzes van spelers en bondscoaches van de 211 bij de FIFA aangesloten nationale teams voortaan voor de helft tellen. De andere 50 procent komt op naam van voetbaljournalisten en voetbalfans.

De FIFA werkte de afgelopen zes jaar samen met het Franse voetbaltijdschrift France Football om de beste speler van de wereld met de 'Gouden Bal' te huldigen. Aan die samenwerking is een einde gekomen.

De jaarlijkse verkiezing van de mondiale bond heet voortaan 'FIFA's Best'. Tijdens een gala op 9 januari in Zürich zal de prijs voor de eerste keer onder de nieuwe naam worden uitgereikt.

Nieuwe aanpak

De FIFA geeft de lijst met genomineerden per categorie vanaf komende vrijdag vrij. Fans kunnen dan vanaf 22 november online hun stem uitbrengen.

In elke categorie (zoals beste voetballer, beste voetbalster en beste coach) blijven dan drie kandidaten over. Daar kan dan vervolgens, vanaf 2 december, opnieuw op worden gestemd.

"Dit is een nieuw evenement met een nieuwe aanpak. We vieren de sport waar we allemaal zo van houden", aldus Infantino.

France Football keert terug naar de eigen formule, met een winnaar die voor het einde van het kalenderjaar bekend is. Voor die prijs werden vorige week de dertig genomineerden bekendgemaakt. 

Bij de stemprocedure om de Gouden Bal doen wel alleen journalisten mee. Vorig jaar ging de prijs naar Lionel Messi, die ook nu genomineerd is.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie