Hoewel nummer twee Ajax uiteindelijk een relatief eenvoudige thuiszege boekte op Excelsior (1-0), overheerste vooral de onvrede over de eerste helft bij trainer Peter Bosz en doelpuntenmaker Hakim Ziyech.

"Heel matig en misschien zelfs wel slecht", oordeelde Bosz voor de camera van FOX Sports. "We speelden in een veel te laag tempo en als we de bal verloren zetten we niet gelijk druk."

"Ik vond dat we daardoor niet dwingend genoeg waren en ook te weinig kansen creëerden. De tweede helft vond ik wel een stuk beter. Toen zaten we er korter op en in die fase hebben we ook meer kansen gecreëerd."

Door het lage tempo en openingstreffer die uitbleef, kon Excelsior volgens Bosz hopen op een stuntje in de Arena. "Dit soort tegenstanders moet je in een hoog tempo kapot spelen. Dat hebben we in de eerste helft niet gezien en daardoor konden zij vrij eenvoudig overeind blijven."

Ook Ziyech stoorde zich aan het trage spel van de Amsterdammers. "Het baltempo was heel laag en we konden niet echt de vrije man vinden in het midden, waardoor we het moeilijk kregen. En zij loeren natuurlijk op de counter, dat was wel lastig."

Opportunistisch

In de tweede helft ging het Ajax een stukje beter af, aldus Bosz. De oefenmeester vond echter niet dat zijn ploeg eerder de diepte had moeten zoeken. "Wij hebben geen ploeg om opportunistisch te spelen, daar moet je wel echt de spelers voor hebben."

"Wij moeten het juist van goed voetbal hebben. Daar moet je ook niet van afwijken als het in de rust nog 0-0 staat. Ik vind dat we de dingen waar wij voor staan beter moeten doen en dat hebben we in de tweede helft gedaan."

Ziyech kon zich daar niet helemaal in vinden. De middenvelder tekende vlak na rust met een bekeken schot voor de enige goal, maar had op meer gehoopt. "Na rust viel de 1-0 snel en dan hoop je door te drukken, maar als je de kansen dan niet maakt kan het weleens heel lastig worden."

Niet des Hakims

Ook over zijn eigen optreden was de spelmaker allesbehalve tevreden. Met name in de eerste helft produceerde de linkspoot een aantal ongevaarlijke schoten. "Die moeten we heel snel vergeten, dat was niet des Hakims. Het belangrijkste is dat we drie punten hebben gepakt. We moeten hier snel een punt achter zetten en ons focussen op Celta."

Aanstaande donderdag komt Celta de Vigo op bezoek in de Arena in het kader van de Europa League. Ajax gaat na drie wedstrijden aan de leiding in groep G.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie