Bondscoach Danny Blind vindt dat Stijn Schaars met zijn ervaring van waarde kan zijn voor Oranje. De middenvelder van sc Heerenveen is de meest opvallende naam die donderdag werd opgenomen in de voorselectie.

Schaars (32) speelde de laatste van zijn 23 interlands in maart 2014 in het Stade de France. Enkele maanden voor het WK in Brazilië ging de ploeg van toenmalig bondscoach Louis van Gaal kansloos met 2-0 onderuit tegen Frankrijk.

"We kennen hem, hij neemt veel ervaring met zich mee", verklaart Blind zijn keuze voor Schaars. "Ik vind dat hij op dit moment goed speelt."

"Hij heeft een bepalende rol binnen Heerenveen, op een positie waar wij ook kijken welke spelers er voorhanden zijn. Controlerende middenvelders, daar lopen we niet van over."

"Met zijn ervaring en de manier waarop hij zich nu manifesteert bij Heerenveen, vind ik het goed om Stijn erbij te nemen", aldus de keuzeheer.

Schaars zelf zei verrast te zijn, al was zijn naam de afgelopen dagen wel al in verband gebracht met Oranje. "Maar ik had echt gedacht dat het bij speculaties zou blijven. Je speelt tenslotte bij Heerenveen. Ik had niet verwacht dat ik erbij zou zitten."

Blessures

Schaars viel ruim twee jaar geleden in Parijs in voor de geblesseerd geraakte Kevin Strootman, maar kwam daarna nooit meer in actie voor Oranje. Bij PSV kampte de linkspoot met zware knieblessures.

Vorig seizoen was Schaars weer fit, maar in Eindhoven had hij Andrés Guardado en Jorrit Hendrix voor zich. Nadat in de zomer zijn contract afliep, tekende de routinier transfervrij bij Heerenveen.

Bij zijn nieuwe club is Schaars aanvoerder en staat hij derde in de Eredivisie. Op doelsaldo blijven de Friezen PSV voor.

Oranje speelt op 9 november in de Amsterdam Arena vriendschappelijk tegen België. Op 13 november staat de WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Luxemburg op het programma.