Lars Veldwijk is voor de eerste keer opgeroepen voor het nationale elftal van Zuid-Afrika. Hij kan op 12 november voor zijn nieuwe vaderland debuteren in het duel met Senegal.

Veldwijk kwam in aanmerking voor een Zuid-Afrikaans paspoort omdat zijn vader daar is geboren. De spits staat tegenwoordig onder contract bij het Belgische KV Kortrijk.

Naast Veldwijk is ook onder anderen Thulani Serero opgeroepen. De middenvelder komt bij Ajax niet meer aan spelen toe, maar dat is voor bondscoach Ephraim Mashaba geen beletsel. Kamohelo Mokotjo (FC Twente) maakt geen deel uit van de selectie.

Veldwijk gaf begin dit jaar aan voor 'Bafana Bafana' te kiezen. "Het klinkt misschien een beetje gek. Ik ben nog nooit in het land geweest. Maar ik houd van voetbal en de Zuid-Afrikaanse ploeg heeft een grote historie."

"Ik vermoed dat het niveau van Oranje voor mij een beetje te hoog is gegrepen, maar ik denk dat ik voor 'Bafana Bafana' van waarde kan zijn. Ik ben een grote en sterke aanvaller.''

Veldwijk maakte vorig seizoen veertien doelpunten voor PEC Zwolle in de Eredivisie. De spits werd voor een jaar gehuurd van Nottingham Forest.