Go Ahead Eagles heeft zich dinsdag geblameerd in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi. VVSB deed na de sensationele campagne van vorig seizoen ook dit seizoen weer van zich spreken door zich te plaatsen voor de achtste finales.

Voor eigen publiek incasseerde Go Ahead een gênante nederlaag tegen Jodan Boys. De hoofdklasser uit Gouda won met 2-1 bij de Eredivisionist uit Deventer.

Lange tijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Eagles van trainer Hans de Koning. Halverwege was de stand 1-0 in het voordeel van Go Ahead, dat na een klein halfuur op voorsprong was gekomen door een intikker van Sam Hendriks.

Vrijwel direct na rust sloeg Jodan Boys echter voor het eerst toe. Levi Marengo schoot een vrije trap fraai binnen en bracht de stand weer in evenwicht. In de 83e minuut was de stunt echt compleet, toen Roald Heerkens de bal uit een hoekschop achter doelman Erik Cummins kopte: 2-1.

De Zuid-Hollandse amateurs hielden vervolgens knap stand in de Adelaarshorst en zorgden zo voor de even verrassende als pijnlijke uitschakeling van Go Ahead.

ADO

ADO Den Haag ontsnapte thuis aan een nederlaag tegen Telstar. De Jupiler League-club nam na 39 minuten de leiding door een doelpunt van de Macedonische aanvaller Denis Mahmudov.

Na de hervatting probeerde de thuisploeg met man en macht iets aan de score te veranderen, maar elf minuten voor tijd was het pas raak voor de Haagse ploeg van trainer Zeljko Petrovic. Een hoge bal belandde voor de voeten van Mike Havenaar en de Japanse spits bedacht zich geen moment: 1-1.

Zes minuten later zorgde Dennis van der Heijden voor de bevrijding in Den Haag. De snelle aanvaller was halverwege binnen de lijnen gekomen voor Tom Trybull en reageerde in de tachtigste minuut attent door bij een voorzet voor zijn man te komen en de bal in de kruising te koppen: 2-1.

Door de late zege voorkwam ADO dat het voor het vierde jaar op rij werd uitgeschakeld door een club die op een lager niveau speelt. Vorig seizoen sneuvelden de Hofstedelingen tegen Genemuiden. Twee jaar geleden bleek Almere City te sterk en in 2013/2014 vond ADO zijn Waterloo bij MVV in Maastricht.

VVSB

VVSB, vorig jaar nog verrassend halvefinalist, zegevierde op het eigen sportpark De Boekhorst met 3-0 tegen vv Katwijk en bereikte zo opnieuw de achtste finales van de KNVB-beker.

Maikey Parami, vorig jaar de held in de kwartfinale tegen FC Den Bosch, was na een halfuur verantwoordelijk voor de openingstreffer namens VVSB. Vijf minuten later werd de marge verdubbeld door Tim de Rijk.

Vlak voor het laatste fluitsignaal bepaalde Giovalli Serbony de eindstand in de derby op 3-0, waardoor de Noordwijkerhouters net als vorig jaar doordrongen tot de laatste zestien clubs in het KNVB-bekertoernooi. Toen strandde het avontuur in de halve eindstrijd tegen FC Utrecht (3-0).

Het was pas de eerste onderlinge derby voor zondagclub VVSB en zaterdagclub Katwijk. Over anderhalve week staan de regiogenoten voor het eerst in competitieverband tegenover elkaar in de tweede divisie.

Cambuur

SC Cambuur had beduidend minder moeite met amateurs dan Go Ahead Eagles. De Friese Jupiler League-club won door twee goals van Jamairo Monteiro en twee treffers van Jordy van Deelen met 4-0 bij tweededivisionist TEC in Tiel.

FC Volendam had een verlenging nodig tegen Almere City . Na negentig minuten was er nog niet gescoord op De Dijk (0-0), maar daarna werd het net wel gevonden. Eerste zette Silvester van der Water de Flevolanders nog op voorsprong, maar aanvoerder Kees Kwakman en Bert Steltenpool stelden vervolgens orde op zaken.

Ook bij Spakenburg-ASWH moest een verlenging de beslissing brengen. Na de reguliere speeltijd was het 2-2, waarna de Zuid-Hollanders aan het langste eind trokken aan het IJsselmeer: 3-2.

Bekijk de uitslagen en het programma in de tweede ronde van de KNVB-beker