Een commissie die zoekt naar een nieuwe voorzitter voor de raad van commissarissen (rvc) van de KNVB, heeft voormalig voorzitter van Ajax John Jaakke voorgedragen als adviseur voor een tijdelijke rvc.

Naast Jaakke zou ook CDA-senator Niek-Jan van Kesteren advies moeten geven aan de rvc, die op dit moment alleen uit Simon Kelder bestaat. Erik Mulder zou voorlopig samen met Kelder het toezichtsorgaan moeten leiden.

De commissie werd eerder deze maand in het leven geroepen en bestaat uit Arie van Eijden (Almere City FC), Wim Biesterveld (FC Volendam), Jeroen Slop (AFC Ajax) en Luuc Eisenga (SC Heerenveen).

Zij hebben ook geadviseerd om de rvc in een tijdelijke, beperkte samenstelling haar werk te laten doen tot de voorjaarsvergadering van volgend jaar. De aanbevelingen kunnen officieel gemaakt worden op de algemene vergadering betaald voetbal. Die wordt op 29 november gehouden. 

De 62-jarige Jaakke volgde in 2003 de huidige KNVB-preses Michael van Praag op als voorzitter van Ajax. De jurist bleef tot 2008 aan bij de Amsterdamse topclub.

Vertrouwen

Een ruime meerderheid van de Eredivisieclubs had half september het vertrouwen in de rvc opgezegd. De meeste clubs trokken hun steun aan het vijfkoppige college in uit onvrede over het gebrek aan overleg en communicatie over een aantal belangrijke ontwikkelingen in Zeist.

Daardoor traden voorzitter Johan Lokhorst, Ger Vermeulen, Henk Kivits en Johan de Kock af. Kelder was als enig rvc-lid overgebleven.

Het terugtreden van Bert van Oostveen als directeur betaald voetbal eind augustus en de voorgenomen benoeming van operationeel KNVB-directeur Gijs de Jong als diens opvolger vormden de directe aanleiding voor veel Eredivisieclubs om de rvc de wacht aan te zeggen.