Dirk Kuijt vindt dat Feyenoord zichzelf zondag in de Eredivisietopper tegen Ajax tekort heeft gedaan. Collega-aanvoerder Davy Klaassen van de Amsterdammers kan wel leven met het 1-1 gelijkspel in De Kuip.

"Nee, ik voel geen blijdschap'', zei Kuijt vlak na de wedstrijd voor de camera van FOX Sports. "We hebben in de eerste helft verzuimd om één of meerdere doelpunten te maken. We kregen wel vier of vijf grote kansen. Dat is meer dan anders in zo'n topper. Dan moet je de scherpte hebben om tot scoren te komen. Helaas bleef een treffer voor ons uit."

In de 55e minuut kwam Ajax verrassend op voorsprong via een fraaie goal van Kasper Dolberg. "Dat was een behoorlijke klap", gaf Kuijt toe.

"Op karakter hebben we teruggevochten. We hebben goed gebruikgemaakt van de emoties bij ons publiek. Onze fans verdienden ook een zege op Ajax. We hebben onszelf echter tekort gedaan."

Op inzet en kracht kopte Kuijt in de 85e minuut Feyenoord alsnog naast Ajax. "Het was een geweldige voorzet van Eljero Elia. Ik was iets te laat, maar kon toch nog mijn hoofd tegen de bal zetten. Een heerlijk gevoel."

Zonde

Klaassen baalde nog meer van het spel van Ajax dan van de late gelijkmaker van Kuijt. "We hebben vooral voor rust gewoon niet goed gevoetbald", mopperde de middenvelder van de Amsterdammers.

"Dan is zo'n gelijkmaker vijf minuten voor het einde zonde", vervolgde Klaassen. "Maar ik denk dat we het ook niet verdienden om te winnen. In de tweede helft gingen we gelukkig wel voetballen. Maar uiteindelijk gooien zij er een paar aanvallers in en gaan ze hoge ballen spelen. Daar kregen we het weer moeilijk mee."

Klaassen had nog wel lovende woorden voor de 19-jarige doelpuntenmaker Dolberg, die zijn eerste Klassieker meemaakte. "Hij speelde na rust geweldig", aldus de captain.

Trainers

Ook beide trainers lieten zich in soortgelijke woorden uit. "Ik denk dat er meer in had gezeten", aldus Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst. "Maar we maakten pas vijf minuten voor het einde gelijk. We hadden deze wedstrijd dus ook zo maar kunnen verliezen."

Van Bronckhorst complimenteerde zijn spelers voor de geleverde arbeid. "Voor rust hadden we minimaal eenmaal moeten scoren", zei hij.

"Maar dat doelpunt van Ajax voelde wel als een flinke mokerslag. Daar moesten we tien minuten van herstellen. In de slotfase konden we met een extra aanvaller weer gevaarlijk worden. Gelukkig maakten we gelijk, want nu houden we Ajax wel op vijf punten. Ik denk dat we daar wel tevreden over kunnen zijn."

Niet fris

Peter Bosz was nauwelijks te spreken over het spel van Ajax. "Vooral voor rust was het erg matig. We speelden in een te laag tempo en leden veel te veel balverlies. We gaven kansen weg en ik vond ons ook niet fris. Dat komt misschien door de vele wedstrijden in korte tijd en het zware uitduel van donderdag bij Celta de Vigo."

"In de tweede helft deden we het een stuk beter"', zei Bosz. "Dolberg maakte een mooi doelpunt en was nog tweemaal gevaarlijk, net als Anwar El Ghazi en Davinson Sanchez"

"Ik zag meteen dat Dolberg een groot talent was. Maar dat hij het nu ook al zo goed in wedstrijden doet, daar zijn we erg blij mee. Uiteindelijk scoorde Feyenoord nog op het moment dat ze alles of niets gaan spelen. Ik kan niet zeggen dat die treffer onverdiend was."

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie