PEC Zwolle heeft de laatste plaats in de Eredivisie verlaten. De ploeg van trainer Ron Jans won vrijdagavond op Woudestein met 2-0 van Excelsior en boekte daarmee de eerste uitzege van het seizoen.

PEC maakte het verschil in de tweede helft. Bijna direct na rust maakte Queensy Menig er na een combinatie met Youness Mokhtar 0-1 van. Vlak voor tijd zorgde Django Warmerdam voor de beslissing nadat hij zich knap door de defensie van Excelsior had geworsteld.

Door de zege doet PEC de laatste plaats over van Roda JC, dat net als FC Groningen pas zes punten heeft. Het doelsaldo van de Limburgers is echter beduidend slechter.

Voor Excelsior was het al de vierde nederlaag op rij. De ploeg zakt daardoor weg uit het linkerrijtje en staat tiende. PEC maakt een mooie sprong van achttien naar dertien.

Menig

Menig kreeg van Jans een kans in de punt van de aanval. De aanvaller beloonde dat met het openingsdoelpunt. Van de trainer was het een noodgedwongen ingreep.

De spitsen Nicolai Brock-Madsen (bovenbeen) en Stef Nijland (hamstring) zijn geblesseerd en de van Feyenoord overgekomen Anass Achahbar heeft nog niet kunnen imponeren.

In de eerste helft speelden beide ploegen erg voorzichtig. Geen doelpunt tegen krijgen leek belangrijker dan het zelf maken van een treffer. Geheel onbegrijpelijk was dat niet omdat Excelsior de goede competitiestart afgelopen wedstrijden geen vervolg kon geven en PEC als hekkensluiter van de Eredivisie aan het duel begon.

Counter

De eerste serieuze doelpoging viel pas na een half uur te noteren. Jurgen Mattheij, centrale verdediger van Excelsior, kopte in het zijnet. Daarna kreeg PEC op slag van rust via Menig ook een mogelijkheid.

Diezelfde Menig was kort na de pauze wel succesvol. Hij rondde een snelle counter doeltreffend af.

Excelsior ging daarna nadrukkelijk op jacht naar de gelijkmaker. Spits Mike van Duinen miste precisie in de afronding, waardoor PEC Zwolle de kostbare drie punten uiteindelijk over de streep kon trekken.

Warmerdam gaf vlak voor tijd de Zwolse zege extra cachet door het tweede doelpunt te maken. De Ajax-huurling bezorgde PEC vorige week bij zijn debuut al een punt tegen FC Twente.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie