Ajax-trainer Peter Bosz ziet de Klassieker van zondag in De Kuip niet als een cruciale wedstrijd in de strijd om de titel.

"We staan nu vijf punten achter op Feyenoord en we moeten ervoor zorgen dat het er geen acht worden", zei Bosz vrijdag op zijn persconferentie in de aanloop naar de Klassieker.

"Het is dus een hele belangrijke wedstrijd, maar cruciaal is het niet. Dat is het pas als je bij een verlies echt geen kampioen meer kunt worden. En een achterstand van acht punten is in het verleden vaker rechtgezet."

Bosz beseft wel dat Ajax zondag voor een lastige klus staat, mede omdat Feyenoord vooralsnog al zijn Eredivisiewedstrijden heeft gewonnen. "Het is heel knap wat Feyenoord tot nu toe gepresteerd heeft. Vaak gingen die resultaten gepaard met goed voetbal en soms was wat geluk nodig."

De trainer ziet ook dat het spel van zijn eigen ploeg, die donderdagavond in de Europa League gelijkspeelde tegen Celta de Vigo (2-2), steeds beter wordt.

"We zetten stappen. De crux tegen Feyenoord zal zijn of we ons eigen spel in De Kuip kunnen spelen. En dan kan het een mooie Klassieker worden. Wedstrijden van Ajax worden steeds leuker. Dat komt door onze manier van spelen. Een tegenstander krijgt ook ruimte. Ik weet alleen niet wat de intenties van Feyenoord zijn en of zij naar voren durven te spelen."

Extra lading

Het duel met Feyenoord wordt de eerste Klassieker van Bosz als trainer, nadat hij als speler van de Rotterdammers vaak op het veld stond.

"Dat ik nu terugkeer in dienst van Ajax zal wat extra lading geven", beseft Bosz. "Maar ik weet niet of ik daarom op een andere manier ontvangen zal worden door het publiek. De ploeg zal op dezelfde manier ontvangen worden als altijd en daar maak ik onderdeel van uit."

Of Lasse Schöne er zondag ook bij zal zijn is nog niet zeker. De 30-jarige Deen mist het duel met Celta door een voetblessure en maakte vrijdag slechts een deel van de training mee.

"Dat hij maar een deel zou trainen was afspraak", lichtte Bosz toe. "De planning is dat hij morgen helemaal meetraint en daarna beslissen we of hij speelt."

De Klassieker begint zondag om 14.30 uur en staat onder leiding van arbiter Björn Kuipers.