Aleksander Ceferin, die vorige maand werd verkozen tot nieuwe voorzitter van de UEFA, ziet niets in de eventuele komst van een lucratieve Super League.

Verschillende topclubs uit Engeland, Duitsland, Spanje en Italië zouden in de voorbije maanden gesproken hebben over de oprichting van een Europese topcompetitie die op den duur de Champions League moet vervangen.

Het zou de clubs een doorn in het oog zijn dat ze zich moeten kwalificeren voor het kampioenenbal en het dus riskeren veel inkomsten mis te lopen.

"Ik ben er tegen om de nationale competities de nek om te draaien, zonder enige twijfel", zegt de 49-jarige Ceferin vrijdag. Dat betekent overigens niet dat de UEFA-preses tegen vernieuwing is.

"Er zijn nieuwe ideeën en die zijn niet per definitie slecht, maar de UEFA moet er wel bij betrokken worden. Het moet geen slechte invloed hebben op de nationale competities, want zonder die competities is het voetbal dood."

Eventuele aanpassingen van de huidige opzet van de Champions League vinden pas plaats vanaf 2018. In dat jaar lopen de televisiecontracten met het miljoenenbal lopen af.

Oorlog

Ceferin denkt dat de invoer van een Super League met topclubs uit Engeland, Duitsland, Spanje en Italië desastreus zou zijn voor zijn band met de ECA, de belangenvereniging van Europese topclubs.

"Het zou tot oorlog leiden", aldus de voorzitter. "We staan aan hun kant. Zij willen niets zonder de UEFA doen en weten ook dat ze in de problemen komen als ze een aparte competitie zouden oprichten. Als het eenvoudig zou zijn hadden ze het al lang gedaan."

Ceferin ziet wel heil in de invoer van grensoverschrijdende competities, al moeten die volgens hem de huidige nationale competities niet vervangen. "Het zou een goede toevoeging zijn. Daarin zouden bijvoorbeeld wedstrijden gespeeld kunnen worden voor de clubs die zich niet voor de Europa League en Champions League hebben geplaatst."

De Sloveen haalt een fictief voorbeeld uit zijn vaderland aan om zijn woorden kracht bij te zetten. "Het is gedaan met de Sloveense competitie als je er twee clubs uit haalt en die laat spelen in een competitie voor Balkanlanden."

Eerder sprak onder meer de EPFL, de belangenvereniging waarin de Europese competities zijn vertegenwoordigd, zich al fel uit tegen een Super League.

Ramkoers

Voor de EPFL is ook de voorgesteld veranderde opzet van de Champions League onbespreekbaar.  Ze hebben aangekondigd de afspraak op te zeggen dat er geen nationale wedstrijden worden gespeeld op dagen dat er Europees voetbal wordt gespeeld.

Lars-Christer Olsson, de voorzitter van de EPFL, liet vrijdag in een verklaring weten ,,geen andere mogelijkheid te zien dan deze onderlinge afspraak op te zeggen'' als reactie op de veranderingen die de UEFA in augustus heeft doorgevoerd. Deze afspraak loopt nu af in maart volgend jaar.

UEFA veranderde de selectie voor de Champions League voor seizoen 2018-2019 ten faveure van de vier Europese topcompetities, die van Spanje, Engeland, Duitsland en Italië.

Uit deze vier competities zijn dan automatisch vier clubs toegelaten tot de groepsfase.