Voetbal

Nederland schiet met zege Feyenoord weinig op voor UEFA-coëfficiëntenlijst

Ondanks de zege van Feyenoord op Zorya Luhansk (1-0) en het gelijkspel van Ajax bij Celta de Vigo (2-2) is Nederland weinig opgeschoten op de UEFA-coëfficiëntenlijst.

Nederland staat nog altijd op de dertiende plaats (26.263 punten) op de lijst die bepaalt hoeveel clubs er per land mogen uitkomen in de Champions League en Europa League. Als ons land aan het eind van dit seizoen niet in de top twaalf staat, plaatst de kampioen zich niet meer direct voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

Het gat met nummer twaalf Zwitserland bleef deze week net zo groot (4.612), omdat het Alpenland met Young Boys (3-1 tegen APOEL Nicosia) en FC Zürich (1-1 bij Steaua Boekarest) ook een keer won en een keer gelijkspeelde.

Nederland kwam wel iets dichter bij nummer elf Tsjechië (31.175). Omdat de Tsjechen net als de Zwitsers nog met drie clubs vertegenwoordigd zijn in Europa lijkt het voor ons land echter vrijwel onmogelijk om dit seizoen nog een plek te stijgen.

Relatief goed

Ondanks het slechte vooruitzicht presteren de Nederlandse clubs dit jaar relatief goed in Europa. Ajax, Feyenoord, PSV, AZ en het al uitschakelde Heracles Almelo hebben dit seizoen bijvoorbeeld al meer punten verzameld (4.300) dan de Nederlandse afvaardiging in het gehele seizoen 2012/2013 (4.214).

Bovendien pakte Nederland dit seizoen tot dusver meer punten dan Portugal (4.250) en Oekraïne (3.100), respectievelijk de nummer zeven en acht van de ranking.

Mocht Nederland dit seizoen alsnog naar de twaalfde stijgen, dan is het overigens nog niet zeker of het daadwerkelijk een directe Champions League-plaats behoudt. De UEFA heeft plannen om de top vier van de vier sterkste competities direct toe te laten tot het miljoenenbal en dat heeft waarschijnlijk negatieve gevolgen voor kleinere landen als Nederland.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie