Bilal Basaçikoglu had donderdag met een assist een belangrijk aandeel in de 1-0 thuiszege van Feyenoord op Zorya Luhansk in de Europa League en kijkt met vertrouwen uit naar de Klassieker van zondag tegen aartsrivaal Ajax.

De aanvaller is ervan overtuigd dat koploper Feyenoord zondag in de eigen Kuip het gat met naaste achtervolger Ajax kan vergroten tot liefst acht punten.

"Je moet altijd met honderd procent geloof naar zo'n wedstrijd toeleven", aldus Basaçikoglu na de wedstrijd tegen Zorya voor de camera van NUsport. "Je moet een winnaarsmentaliteit hebben en die heb ik. We staan niet voor niets vijf punten los. Dat zegt wel wat. Of we de favoriet zijn? We moeten het zondag gewoon weer laten zien."

Video: Basaçikoglu vol vertrouwen voor Klassieker tegen Ajax

Het woord kampioenschap neemt Basaçikoglu voorlopig nog niet in zijn mond. "Dat is nog een eind weg. De titelstrijd wordt meestal pas in de absolute slotfase van de competitie beslist. Als we zondag winnen, zetten we wel een hele goede stap."

Het is nog maar de vraag of de buitenspeler tegen Ajax opnieuw aan de aftrap mag verschijnen aangezien Eljero Elia volledig hersteld is van een zware schouderblessure. "Als ik vond dat ik moet spelen, dan speelde ik al twee jaar in de basis, haha."

"Nee, het is aan de trainer. Ik heb vandaag hard geknokt. Het is aan mij om het de trainer zo moeilijk mogelijk te maken. Dan zie ik zondag wel of ik speel of niet. Concurrentie bestaat gewoon. Het was voor Eljero niet fijn om er bijna twee maanden uit te liggen. Voetbal is hard. Uiteindelijk kwamen er daardoor wel kansen voor mij en die heb ik met twee handen gepakt."

Assist

Tegen Zorya was de 21-jarige Basaçikoglu belangrijk voor Feyenoord door de winnende treffer van Nicolai Jörgensen voor te bereiden. Hij snoepte tien minuten na rust een Oekraïense verdediger de bal af en bood de spits een niet te missen kans. "Het is natuurlijk altijd lekker als je een assistje geeft", blikt hij tevreden terug.

"Ik denk dat ik de bal heel goed veroverde en dan is het eigenlijk heel... Nou ja, simpel is het niet, want afgelopen weekend legde ik hem vijf keer verkeerd breed. Vandaag ging het gelukkig wel goed. Ik las dat sommige mensen vinden dat ik de ballen beter terug moet leggen en vandaag heb ik bewezen dat ik dat wel kan."

De Turkse vleugelspeler verzuimde in de eerste helft echter tot twee keer toe om zelf de 1-0 op het scorebord te zetten.

"Als ik die eerste bal recht naar beneden had gekopt, dan was het gewoon een doelpunt geweest. De tweede schampte ik, terwijl ik hard moest koppen. Maar goed, uiteindelijk is het niet belangrijk. We hebben met 1-0 gewonnen."

Basaçikoglu vindt het tevens een verdiende overwinning. "Wij waren de bovenliggende partij en hebben de meeste kansen gecreëerd. Zorya heeft niet echt grote kansen heeft gehad."

Belangrijk potje

In de Europa League gaat Feyenoord door de nipte zege samen met Manchester United aan kop in poule A. Beide ploegen bezitten zes punten, twee meer dan Fenerbahçe. Zorya sprokkelde vooralsnog slechts één punt bij elkaar.

"We krijgen Fenerbahçe nog op bezoek en dat kan een heel belangrijk potje winnen. Hopelijk kunnen we uit ook nog ergens drie punten pakken. Fenerbahçe is echter nog ver weg. We hebben nu net Zorya afgesloten en morgen gaan we het over Ajax hebben."

De wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax begint zondagmiddag om 14.30 uur in De Kuip. Het duel staat onder leiding van scheidsrechter Björn Kuipers.