Koploper Feyenoord aast zondagmiddag in De Kuip tijdens de confrontatie met nummer twee Ajax op het beëindigen van een zeer slechte reeks Klassiekers.

De Rotterdammers hebben in competitieverband al acht Klassiekers op rij niet gewonnen (drie gelijke spelen, vijf zeges Ajax). Op 29 januari 2012 won Feyenoord in Rotterdam voor het laatst (4-2), mede dankzij een hattrick van huurling John Guidetti. Dat is zelfs de enige Eredivisiezege van Feyenoord op Ajax in de laatste twintig edities. 

Vorig jaar eindigde de Klassieker in de havenstad in 1-1. Feyenoord kwam toen voor rust op voorsprong door een treffer van Sven van Beek, maar Ajax-aanvoerder Davy Klaassen maakte in de tweede helft gelijk.

Feyenoord en Ajax troffen elkaar vorig seizoen in De Kuip ook in de derde ronde van de KNVB-beker. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst trok toen de zege in de 95e minuut naar zich toe door een eigen doelpunt van Joël Veltman.

In de voorbije jaren had Feyenoord veel moeite om de nul te houden tegen Ajax, dat in de Eredivisie tegen de Rotterdammers al 24 uitduels op rij trefzeker is. De laatste keer dat de ploeg uit Amsterdam niet wist te scoren in De Kuip was op 17 november 1991. Ed de Goey verdedigde destijds het doel van Feyenoord.

Vijf punten

Het gat tussen koploper Feyenoord en nummer twee Ajax op de ranglijst van de Eredivisie is vijf punten. De Rotterdammers wonnen tot dusver alle negen duels.

Toornstra: 'We staan er goed op voor de Klassieker'

Arena

Ajax verspeelde in het begin van het seizoen alleen punten tegen Roda JC (2-2) en Willem II (2-1 verlies). Beide wedstrijden werden gespeeld in de Amsterdam Arena.

De wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax in De Kuip begint zondagmiddag om 14.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Björn Kuipers.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie