Oud-scheidsrechter Howard Webb blikt in zijn nog te verschijnen biografie uitgebreid terug op de WK-finale van 2010 tussen Nederland en Spanje. De Engelsman vreesde dat zijn beslissing om Nigel de Jong geen rode kaart te geven het einde van zijn loopbaan betekende.

In zijn boek 'The Man in the Middle' beschrijft Webb (45) hoe hij "ongelooflijk ontdaan" was, nadat hij de charge van De Jong met hooggeheven been op de borstkas van Xabi Alonso slechts met een gele kaart bestrafte. 

"Alonso kopte de bal door naar David Villa", zegt Webb maandag in een voorpublicatie in The Times. "Op dat moment kwam De Jong op hem invliegen. Ik stond recht achter Alonso, op zo'n tien meter van de situatie. Ik had daardoor geen zicht op hoe De Jong zijn tegenstander precies raakte."

"Ik oordeelde dat het een late en harde overtreding was, die ik een gele kaart waard vond", vervolgt de Engelse arbiter. "Geen van mijn assistenten zei iets over de headset. Dus gaf ik de gele kaart op basis van wat ik had gezien."

In eerste instantie kende Webb, die in totaal liefst veertien keer geel trok in de eindstrijd, geen enkele twijfel. "Met mijn hand op mijn hart: het is geen seconde in me opgekomen dat het een rode kaart moest zijn. Op dat moment, daar op het veld, was ik overtuigd dat het geel was."

Furieus

Webb twijfelde ook niet toen hij de furieuze reactie van de Spanjaarden zag. "Ik dacht oprecht dat ze geïrriteerd waren door het fysieke spel van de Nederlanders en niet door deze specifieke overtreding. Ik dacht ook dat ze boos waren omdat ze hadden gewild dat ik Villa voordeel had gegeven."

"Pas in de pauze realiseerde ik me dat de overtreding van De Jong een rode kaart had kunnen zijn. Ik voelde me ongelooflijk ontdaan. Het leek erop dat ik een rode kaart in de WK-finale had gemist."

"Wat een vreselijke nachtmerrie. Ik keerde terug op het veld met een bonzend hoofd en een bonzend hart. Ik vreesde dat deze wedstrijd het einde van mijn carrière zou betekenen."

Webb stopte uiteindelijk pas vier jaar later in 2014. De finale in Johannesburg, die Spanje in verlenging met 1-0 won door een goal van Andres Iniesta, was wel zijn laatste grote internationale eindstrijd.