FIFA-voorzitter dringt aan op nader onderzoek risico's rubberkorrels kunstgras

Gianni Infantino, de voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA, vindt het belangrijk dat er meer onderzoek gedaan wordt naar de aanwezigheid van rubberkorrels op kunstgrasvelden. De korrels bevatten mogelijk kankerverwekkende stoffen.

De uitkomsten van aanvullend onderzoek moeten indien nodig vervolgens leiden tot "passende maatregelen". De FIFA-voorzitter doet de uitspraken in de Zwitserse krant Blick in reactie op de recente aflevering van Zembla, waarin wetenschappers stelden dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nooit goed heeft onderzocht of kankerverwekkende stoffen in dit zogeheten rubbergranulaat in het lichaam van sporters terecht kunnen komen.

Rubbergranulaat is gemaakt van oude autobanden. Dit materiaal bevat kankerverwekkende stoffen. In 2006 is onderzocht of deze stoffen ook in het lichaam van voetballers terecht kunnen komen

Het aantal voetbalvelden van kunstgras is tussen 2007 en 2016 gestegen van ongeveer driehonderd naar tweeduizend. Op 90 procent van deze velden wordt rubbergranulaat gebruikt.

Extra onderzoek

Infantino staat niet alleen in zijn roep om extra onderzoek. Ook bijvoorbeeld minister Schippers had al aangegeven nader onderzoek te zullen laten doen naar de kwestie. Zij heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid inderdaad kunnen schaden. Ook is er al een breder Europees onderzoek ingesteld. 

Verbod

Infantino ziet voorlopig nog geen noodzaak voor een verbod op wedstrijden in de hoogste competities die op kunstgras plaatsvinden. Ook stelt hij dat het mogelijk is om kunstgras te produceren zonder gebruik van rubbergranulaat. 

 

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie