Jong Oranje ontbreekt op EK van 2017 ondanks zege op Jong Cyprus

Jong Oranje ontbreekt volgend jaar op het EK in Polen. De ploeg van Art Langeler won dinsdag de laatste groepswedstrijd op bezoek bij Jong Cyprus (4-1), maar kan deelname vergeten door de ruime zege van Noorwegen op Kazachstan.

Jong Oranje moest zelf in ieder geval drie punten pakken, maar was daarnaast sterk afhankelijk van andere ploegen om zich bij de vier beste nummers twee van de kwalificatiereeks te voegen. 

Zo mochten België, Noorwegen en Macedonië niet winnen en moest Servië ruim verliezen. Jong Noorwegen liet een eventueel wonder al direct in rook opgaan door Kazachstan eenvoudig te verslaan: 3-0.

Jong Oranje eindigt als tweede in groep 8 met veertien punten uit acht wedstrijden, achter koploper Jong Slowakije. Vorige week kon Nederland rechtstreekse plaatsing voor het EK al vergeten na een doelpuntloos gelijkspel tegen Jong Turkije.

Bergwijn

De ploeg van Langeler sloot de kwalificatiereeks wel af met een riante overwinning. Basisdebutant Steven Bergwijn was twee keer trefzeker tegen de leeftijdsgenoten van Cyprus.

De andere treffers kwamen op naam van Ajacieden Donny van de Beek en Riechedly Bazoer. Voor PSV'er Bergwijn en Van de Beek waren het hun eerste treffers voor Jong Oranje.

Laatstgenoemde tekende na iets meer dan een kwartier op fraaie wijze voor de openingstreffer. Van de Beek schoot vanaf de zijkant van het strafschopgebied hard en geplaatst in de verre hoek nadat een corner door iedereen werd gemist.

Gelijkmaker

Jong Cyprus raakte niet in de war van de openingstreffer en kwam drie minuten later al langszij. Nicholas Ioannou zorgde voor de gelijkmaker.

Jong Oranje was desondanks de betere ploeg en kwam vlak voor rust weer op voorsprong. Bergwijn rondde af na enkele goede combinaties met Bazoer. De middenvelder, bankzitter bij Ajax, zorgde na 57 minuten eigenhandig voor de 3-1. 

Het duel was toen al beslist, maar tien minuten later tekende Bergwijn ook nog voor zijn tweede en de vijfde treffer van de avond in Cyprus. De riante zege bleek na een wisselvallige kwalificatiereeks echter niet genoeg om deelname aan het EK te bewerkstelligen.

Lees meer over:
Tip de redactie