​Christian Benteke zorgde maandag niet alleen voor het snelste doelpunt in de historie van de WK-kwalificatie, maar was met drie goals ook de uitblinker aan Belgische zijde tijdens de overtuigende overwinning op Gibraltar (6-0).

De 25-jarige spits zette de 'Rode Duivels' al na zeven seconden op voorsprong in het Portugese Faro. Daarmee schoot Benteke zichzelf de geschiedenisboeken in als maker van de snelste treffer ooit in een WK-kwalificatiewedstrijd.

Davide Gualtieri was tot maandag de houder van het record. De spits van San Marino verschalkte de Engelse doelman David Seaman in 1993 na acht seconden, maar incasseerde uiteindelijk wel een 7-1 nederlaag in het Italiaanse Bologna.

In 2001 was de toenmalige Vitesse-spits Bob Peeters de laatste Belg die drie keer doel trof namens de nationale ploeg. Niemand scoorde bovendien sneller in het shirt van België. Het was al met al dus een memorabele avond voor Benteke.

"Ik denk niet dat ik de held van de avond ben", bleef de geboren Congolees echter bescheiden na de comfortabele zege van de Belgen. "Ik scoor mijn eerste hattrick bij de 'Rode Duivels'. Drie keer tegen een grote ploeg scoren zou leuker geweest zijn, maar ik wil hier geen afbreuk aan doen."

Martinez

Bondscoach Roberto Martinez was niettemin ingenomen met de manier waarop zijn ploeg en Benteke in het bijzonder uit de startblokken schoten tegen Gibraltar. "We begonnen heel scherp. Dat toont de focus van deze groep."

"Na zeven seconden scoren is bijna onmogelijk, maar de wil om goed te starten en snel te scoren was er. Dan is die goal een mooie beloning. Het is ook een recordgoal en dat is een mooi moment voor het Belgische voetbal. In het voetbal wil je goeie herinneringen opbouwen. We wilden gewoon goed starten, want als je de tegenstander hoop geeft, dan wordt het moeilijker."

Met zijn hattrick deed Benteke goede zaken in de concurrentiestrijd om de spitspositie bij België. De aanvaller van Crystal Palace mocht beginnen vanwege de afwezigheid van de geblesseerde Romelu Lukaku, die bovendien weinig populair is bij de aanhang van onze zuiderburen.

"Dat is wat we willen: goede concurrentie op elke positie", zei Martinez daarover. "Aanvallers hebben soms moeilijke periodes, maar ik heb veel verschillende types."

België is na drie wedstrijden nog zonder puntenverlies en gaat daarmee aan kop in kwalificatiegroep H. Griekenland heeft ook nog de volle buit, maar de 'Rode Duivels' hebben een beter doelsaldo met 13-0.

Bekijk de standen, het programma en de uitslagen in de WK-kwalificatie