Wayne Rooney zal dinsdagavond niet in de basis staan bij Engeland, dat het in de WK-kwalificatie opneemt tegen Slovenië. De aanvoerder beaamt dat hij door een moeilijke periode in zijn carrière gaat.

Volgens interim-bondscoach Gareth Southgate is het een tactische beslissing om Rooney te passeren en heeft het niets met zijn vormpeil te maken.

Zaterdag tijdens de 2-0 overwinning op Malta speelde Rooney een matige wedstrijd als defensieve middenvelder in een 4-2-3-1-systeem. Door delen van het publiek werd de topscorer aller tijden van Engeland zelfs uitgefloten.

"Het is geen schande om in dit team op de bank te zitten", stelde Rooney, die in 117 interlands 53 keer scoorde. "Ik kan niet ontkennen dat ik in een moeilijke periode zit."

Video: Rooney over verliezen basisplaats

Wayne Rooney reageert op verlies basisplaats
68
Wayne Rooney reageert op verlies basisplaats

Bij zijn club Manchester United begon de 30-jarige aanvaller de laatste drie duels op de bank. "Dat hoort soms ook bij het voetbal", zei Rooney maandag op een persconferentie.

"Ik moet hard blijven werken. Wanneer ik nodig ben voor mijn club of mijn land, moet ik zorgen dat ik er klaar voor ben."

Southgate

Rooney wordt in Slovenië vervangen door Eric Dier van Tottenham Hotspur. Southgate: "Ik heb geanalyseerd hoe Slovenië speelt en heb het profiel van mijn middenveld daarop aangepast."

"Het was geen makkelijke beslissing, want ik heb veel respect Rooney."

Rooney maakte eerder al bekend na het WK van 2018 in Rusland te willen stoppen als international. "Ik heb dertien jaar non-stop voor mijn land gespeeld en heb alles gegeven. Er komt een tijd dat je niet meer de eerste naam bent die de bondscoach op het bord schrijft, zoals dat in het verleden wel het geval was."

De wedstrijd tussen Slovenië en Engeland begint dinsdagavond om 20.45 uur.