Oranje-captain Kevin Strootman was maandag na de met 1-0 verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk enigszins verbaasd over de uitspraken van arbiter Damir Skomina in de rust.

De Sloveen gaf kort voor het einde van de eerste helft in de Arena geen strafschop aan Oranje, ondanks dat Laurent Koscielny de bal met de hand raakte toen hij een schot van Vincent Janssen blokte.

"De scheidsrechter kwam vervolgens aan het einde van de eerste helft naar ons toe en vertelde dat hij de beelden had gezien", zei Strootman. "Volgens hem had de verdediger de bal niet met de hand geraakt en dus was het geen strafschop. En wij moesten denken aan fair play."

"Maar nu hoor ik dat de verdediger de bal wel met de hand geraakt heeft. Heel vervelend. Ik moet het zelf nog maar even goed terugkijken."

Energie

Strootman, die bij afwezigheid van Arjen Robben en Wesley Sneijder de aanvoerdersband droeg, wilde de nederlaag echter niet wijten aan de niet gegeven strafschop door Skomina. "Natuurlijk is het lekker als hij hem wel geeft, maar we hebben genoeg kansen gehad en die hadden we erin moeten schieten."

De middenvelder van AS Roma zag het vooral in de eerste helft niet goed gaan bij Oranje. "We gaven defensief weinig weg, maar in balbezit hebben we te weinig gebracht. We verloren vaak snel de bal, waardoor we weer achter Frankrijk aan moesten lopen. Dat kostte veel energie."

"Die energie misten we daardoor aan het einde van de wedstrijd. Toen hadden we niet meer de frisheid en de scherpte om alles of niets te spelen. Frankrijk is nou eenmaal individueel sterker en atletischer. Jammer dat we het verschil niet konden maken als team."

Video: Oranje was goed georganiseerd volgens Blind

Oranje was goed georganiseerd volgens Blind
45
Oranje was goed georganiseerd volgens Blind

Vier punten

Door de nederlaag zakte Oranje naar de derde plaats in groep A, met drie punten achterstand op Frankrijk en Zweden, dat thuis met 3-0 van Bulgarije won.

"We hebben vier punten. Dat is weinig", besefte Strootman. "Maar ik heb nooit gezegd dat we zomaar groepswinnaar moeten worden. We moeten simpelweg het WK halen en hoe dat gebeurt, kan me niets schelen. Als we er maar staan over twee jaar."

Bekijk de stand en het programma in de WK-kwalificatie